Ragnar Akre-Aas

Alder: 0
  RSS

Om Ragnar

Følgere

Nasjonal aksjon mot utseendepress

Publisert 9 måneder siden

3 av 10 unge i Norge under 30 år sier de føler utseendepress i sosiale medier, ifølge en undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av legemiddelselskapet Novartis. Dette er et voksende samfunnsproblem, som vi må gjøre noe med.

Før frokost. 

På noen få år har sosiale medier endret hvordan vi lever og hvordan vi kommuniserer med hverandre. Lenge før vi har spist frokost har vi eksponert oss selv for store mengder av bilder og historier. Vi har sett blinkskudd av solbrune bikinikropper. Vi har sett selfies av smilende venninner på shoppingtur i London, og jublende kjernefamilier fra søndagsturer i parken.

Vi som er midt livet, er forhåpentligvis trygge på oss selv og vet at virkeligheten er en annen enn bildene vi deler i sosiale medier. Men hvis du er 16 år, er det ikke alltid så lett å se nyansene.

Barn og unge som vokser opp i Norge legger et enormt press på seg selv. Det viser også Studentes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) for i år. Den melder at mange studenter skårer høyt på perfeksjonisme og at de synes det er problematisk med bruken av sosiale medier. Det er en grunn til at dagens ungdom kalles for «generasjon prestasjon», og det handler ikke bare om å lykkes på skolen, eller å være en god venn. Minst like mye handler det om å se bra ut i sosiale medier og få anerkjennelse gjennom likes, kommentarer og delinger.

Ekstra belastning. 

For de av oss som lever med et synlig annerledes utseende, er den sosiale virkeligheten en ekstra stor belastning. Undersøkelsen viser at 1 av 4 unge har unnlatt å delta i sosiale sammenhenger fordi de er ukomfortable med huden sin. På sosiale medier skal det være plettfritt og billedskjønt. De som ikke lever opp til disse idealene, faller også ofte utenfor fellesskapet.

Dagens bloggere og influensere er viktige forbilder for barn og unge. Samtidig sier 1 av 5 under 30 år at de føler seg misfornøyd med eget utseende når de ser bilder av sine idoler. Dette er ikke bare usunt, det er også helsefarlig. Likevel er tematikken underkommunisert, både i mediene, på skolen og andre arenaer hvor ungdom ferdes.

Det er på høy tid at dette settes på dagsorden. Derfor inviterte Psoriasis- og eksemforbundet, i samarbeid med legemiddelselskapet Novartis, denne uken til en nasjonal aksjon mot utseendepress i sosiale medier. Aksjonen heter «IkkeHer-dagen». Med den oppfordret vi hele Norge til å ta én dags pause fra sosiale medier for å gi oppmerksomhet på dette problemet og forhåpentligvis motvirke utseendepress.

Angår alle. 

Dette angår ikke bare oss som lever med psoriasis, atopisk eksem eller en annen hudsykdom, men også unge og andre som kjenner på utseendepress i sine liv.

Trykket i Vårt Land 21. september 2018.

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Bryllup med bismak
av
Trond Langen
28 dager siden / 2310 visninger
Den verkeleg raude fare
av
Emil André Erstad
20 dager siden / 1895 visninger
Kjønnsideologi på avveie
av
Marit Johanne Bruset
13 dager siden / 1891 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
rundt 1 måned siden / 1809 visninger
Spooky sjamanisme?
av
Vårt Land
25 dager siden / 1763 visninger
Kunnskapsløst om «koranskoler»
av
Usman Rana
13 dager siden / 1531 visninger
Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
rundt 1 måned siden / 1300 visninger
En fallende stjerne?
av
Vårt Land
13 dager siden / 1226 visninger
Kallmyrs tabbe
av
Vårt Land
16 dager siden / 1158 visninger
Forledet av Frp
av
Vårt Land
20 dager siden / 1096 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere