Per Jørg Johnsen

Alder: 74
  RSS

Om Per Jørg

Følgere

Tvetydige sannheter

Publisert 7 måneder siden

Om to innbyrdes motstridende utsagn kan være sanne samtidig? Ja, det kan de faktisk!

Håvard Nyhus kommentar 28. august om «Sannhet i bevegelse» var meget interessant og tankevekkende. Man kan vel lett bli enige om at to innbyrdes motstridende utsagn ikke begge kan være sanne samtidig? Eller? Men det kan de faktisk! For vi glemmer ofte å sjekke om grunnlaget for utsagnene er det samme. Så i stedet for å krangle om sannhetsgehalten, burde vi heller drøfte om utsagnene hviler på samme fundament. Mange skinnuenigheter kunne vært unngått på denne måten.

Vedtatte sannheter. 

I min tid som stipendiat på Fysisk institutt ved UiO ble jeg kjent med kjernefysikeren ­Kristoffer Gjøtterud. Han var beryktet­ som en kranglefant fordi han hadde motforestillinger mot en rekke vedtatte sannheter. Men nettopp derfor så jeg opp til han. Spesielt etter at han fortalte om noe han kalte Talmudiske sannheter. Han kom med et praktfullt ­eksempel:

En god venn hadde lagt ut i det vide og det brede om den fantastiske uberørte naturen han hadde opplevd på en vandring fra Kongshelleren til Geite­ryggshytta. Gjøtterud innvendte med saklig tyngde at naturen ikke kunne ha vært særlig uberørt der han krysset riksvei 50 til Aurland. Men vennen insisterte på at han ikke hadde krysset noen vei. Og Gjøtterud var like hellig overbevist om at det måtte han simpelthen ha gjort. Etter litt munnhuggeri innså de at begge to hadde rett – samtidig. Vennen hadde ganske enkelt krysset riksvei 50 der den gikk i tunnel!

Fysikken byr på flere slike tvetydige­ sannheter. Som elektronikkstudent hadde jeg lært om en annen slags tunnel­effekt: Hvis en partikkel ikke hadde nok energi til å komme over en barriere, så stoppet den ikke nødvendigvis, men kunne gå i tunnel gjennom den i stedet! I kvantefysikken lærte vi tidlig at lys kunne være både en partikkel og bølge på en gang. Men det verste sjokket kom mye senere: Som maskinvarekonstruktør i Norsk Data, var det én ting jeg var skikkelig skråsikker på: At den minste enheten for informasjon var en Bit som enten kunne ha verdien 0 eller 1. Men nå viser det seg forsyne meg at en ny maskin, kvantedatamaskinen, er under utvikling hvor den minste enheten Quebit kan være både 0 og 1 på samme tid!

Talmudiske sannheter. 

Når Gjøtterud kalte dette fenomenet talmudiske sannheter var det fordi de gamle ­jødiske vismenn hadde oppdaget hvordan to motstridene utsagn godt kunne være sanne samtidig – bare man vurderer dem fra den rette synsvinkel. De hadde oppdaget at Bibelen inneholder mange tvetydigheter som innbyr til ulike­ tolkninger. I dag kan vi krangle om slikt så busta fyker, og det gjorde nok de gamle vismenn også. Men det var og er, ganske sikkert en sunn krangel,­ siden den tvinger oss til å pløye dypt i Bibelens premisser.

Mange påstår at det er mange motstridene og feilaktige utsagn i Bibelen som ikke tåler en grundig logisk ransaking. Personlig er jeg sikker på at når vi en gang spør Gud om holdbarheten av Bibelens tekster, vil hans svar tåle enhver logisk endevending. Det skulle bare mangle! Han er jo ikke en allmektig Gud for ingenting. På spørsmål om universet ble til ved The big bang for 13 milliarder år siden eller med Adam for 6.000 år siden, venter jeg at han vil svare ja, begge deler. Den første var unnfangelsen og den andre var fødselen, og tiden imellom var svangerskapet.

Trykket i Vårt Land 1. september 2018.

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Ditt ubotferdige hjerte
av
Håvard Nyhus
25 dager siden / 2657 visninger
Uten skam
av
Liv Osnes Dalbakken
14 dager siden / 2511 visninger
Den uønskede debatten
av
Berit Hustad Nilsen
rundt 1 måned siden / 2471 visninger
Før døden skiller oss ad
av
Ingrid Nyhus
7 dager siden / 2296 visninger
Monica Mæland, sover du?
av
Linn Slette
29 dager siden / 1904 visninger
Tåkefyrster i skoddeheimen
av
Jarle Mong
rundt 1 måned siden / 1589 visninger
Uttalelsen er et veiskille
av
Gyrid Gunnes
28 dager siden / 1437 visninger
Kristen gutt-syndromet
av
Merete Thomassen
1 dag siden / 1408 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere