Per Jørg Johnsen

Alder: 74
  RSS

Om Per Jørg

Følgere

Tvetydige sannheter

Publisert 3 måneder siden - 379 visninger

Om to innbyrdes motstridende utsagn kan være sanne samtidig? Ja, det kan de faktisk!

Håvard Nyhus kommentar 28. august om «Sannhet i bevegelse» var meget interessant og tankevekkende. Man kan vel lett bli enige om at to innbyrdes motstridende utsagn ikke begge kan være sanne samtidig? Eller? Men det kan de faktisk! For vi glemmer ofte å sjekke om grunnlaget for utsagnene er det samme. Så i stedet for å krangle om sannhetsgehalten, burde vi heller drøfte om utsagnene hviler på samme fundament. Mange skinnuenigheter kunne vært unngått på denne måten.

Vedtatte sannheter. 

I min tid som stipendiat på Fysisk institutt ved UiO ble jeg kjent med kjernefysikeren ­Kristoffer Gjøtterud. Han var beryktet­ som en kranglefant fordi han hadde motforestillinger mot en rekke vedtatte sannheter. Men nettopp derfor så jeg opp til han. Spesielt etter at han fortalte om noe han kalte Talmudiske sannheter. Han kom med et praktfullt ­eksempel:

En god venn hadde lagt ut i det vide og det brede om den fantastiske uberørte naturen han hadde opplevd på en vandring fra Kongshelleren til Geite­ryggshytta. Gjøtterud innvendte med saklig tyngde at naturen ikke kunne ha vært særlig uberørt der han krysset riksvei 50 til Aurland. Men vennen insisterte på at han ikke hadde krysset noen vei. Og Gjøtterud var like hellig overbevist om at det måtte han simpelthen ha gjort. Etter litt munnhuggeri innså de at begge to hadde rett – samtidig. Vennen hadde ganske enkelt krysset riksvei 50 der den gikk i tunnel!

Fysikken byr på flere slike tvetydige­ sannheter. Som elektronikkstudent hadde jeg lært om en annen slags tunnel­effekt: Hvis en partikkel ikke hadde nok energi til å komme over en barriere, så stoppet den ikke nødvendigvis, men kunne gå i tunnel gjennom den i stedet! I kvantefysikken lærte vi tidlig at lys kunne være både en partikkel og bølge på en gang. Men det verste sjokket kom mye senere: Som maskinvarekonstruktør i Norsk Data, var det én ting jeg var skikkelig skråsikker på: At den minste enheten for informasjon var en Bit som enten kunne ha verdien 0 eller 1. Men nå viser det seg forsyne meg at en ny maskin, kvantedatamaskinen, er under utvikling hvor den minste enheten Quebit kan være både 0 og 1 på samme tid!

Talmudiske sannheter. 

Når Gjøtterud kalte dette fenomenet talmudiske sannheter var det fordi de gamle ­jødiske vismenn hadde oppdaget hvordan to motstridene utsagn godt kunne være sanne samtidig – bare man vurderer dem fra den rette synsvinkel. De hadde oppdaget at Bibelen inneholder mange tvetydigheter som innbyr til ulike­ tolkninger. I dag kan vi krangle om slikt så busta fyker, og det gjorde nok de gamle vismenn også. Men det var og er, ganske sikkert en sunn krangel,­ siden den tvinger oss til å pløye dypt i Bibelens premisser.

Mange påstår at det er mange motstridene og feilaktige utsagn i Bibelen som ikke tåler en grundig logisk ransaking. Personlig er jeg sikker på at når vi en gang spør Gud om holdbarheten av Bibelens tekster, vil hans svar tåle enhver logisk endevending. Det skulle bare mangle! Han er jo ikke en allmektig Gud for ingenting. På spørsmål om universet ble til ved The big bang for 13 milliarder år siden eller med Adam for 6.000 år siden, venter jeg at han vil svare ja, begge deler. Den første var unnfangelsen og den andre var fødselen, og tiden imellom var svangerskapet.

Trykket i Vårt Land 1. september 2018.

Gå til innlegget

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Roger Johnsen kommenterte på
KrFs skjebnesvangre veivalg - et svik mot de svake i samfunnet
6 minutter siden / 837 visninger
Håvard Nyhus kommenterte på
La rett gå for nåde
6 minutter siden / 135 visninger
Roger Johnsen kommenterte på
KrF ble styrt inn i høyrefellen
17 minutter siden / 807 visninger
Tore Olsen kommenterte på
NRK med kraftig underdrivelse og slagside om rakettangep fra Gaza
18 minutter siden / 975 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
21 minutter siden / 5779 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
33 minutter siden / 5779 visninger
Eirik A. Steenhoff kommenterte på
Hva er kristendom idag - og imorgen?
33 minutter siden / 44 visninger
Karl Øyvind Jordell kommenterte på
La rett gå for nåde
35 minutter siden / 135 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Skoleverket som forsvar for demokratiet
35 minutter siden / 441 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Jeg får juling av jula. Den slår meg helt ut.
rundt 1 time siden / 267 visninger
Les flere