Ola Eian

Alder:
  RSS

Om Ola

Følgere

Likestilling for testikler og eggstokker!

Publisert 4 måneder siden - 2104 visninger

Slik kvinner ble gitt færre rettigheter enn menn, er også eggstokkene underlegen testiklene i bioteknologiloven. Kjønnsstereotyper, hylling av blodslinje og et gammeldags ideal om kjernefamilien er grunnlaget for eggdonasjonsforbudet.

 

Høyres prinsipprogramkomite sparket liv i debatten da de bakstreversk nok frarådet partiet å slutte seg til stortingsflertallet for å oppheve forbudet. Har du problemer med aleneforeldre eller adoptivforeldre? Misliker du at ufrivillig barnløse kan benytte assistert befruktning? Er kjønn eller legning avgjørende for hvorvidt du er en omsorgsfull person? Svarte du nei på disse spørsmålene burde du være for å tillate eggdonasjon.

Menn har siden 2. Verdenskrig kunnet donere kjønnsceller og slik hjelpe par som ikke selv klarer å bli gravide. Som eneste land i Norden er dette forbudt for kvinner. De fire hovedargumentene for denne forskjellsbehandlingen er enten irrasjonelle eller kan løses med riktig regelverk:

1. Mor må ha genetisk tilknytning til barnet.
Blodslinjeargumentet er det mest uforståelige. Det er en kjensgjerning at mange barn ikke vokser opp med sine genetiske fedre, uten at det skaper ramaskrik i det offentlige ordskiftet. Hvorfor skal dette være annerledes for mødre? Er far mindre viktig enn mor? Skal man med samme argumentasjon si at kvinner som adopterer ikke er skikket til å bli barnets mor?

2. Det er naturlig, vanlig og bra at barn har en mamma og en pappa.
For det første er det en uting å si at naturen er slik, derfor bør samfunnet være sånn Kannibalisme, voldtekt og barnedrap er vanlige i naturen uten at det bør etterstrebes av samfunnet. Dessuten er påstanden uten rot i virkeligheten. Tusenvis av norske barn vokser opp hos skeive foreldre og i familier som bryter med gammeldagse normer. Det er beviselig slik at omsorgsevne ikke henger sammen med legning eller kjønnsidentitet.

3. Eggdonasjon er et mer omfattende inngrep enn sæddonasjon.
Ja, en må gjennom hormonbehandling i noen uker og eggene tas ut ved et kirurgisk inngrep. Det er imidlertid akkurat samme prosedyre som ved assistert befruktning. Assistert befruktning påfører ikke kvinnen nevneverdig risiko og en bieffekt er et overskudd av ubrukte eggceller. Ved å tillate at disse overflødige eggene doneres kreves det altså ikke et eget inngrep for donasjon eller behov for å økonomisk kompensere donor for reise og tapt arbeidstid.

4. Barnet har rett til å vite sitt genetiske opphav.
Problemstillingen og løsningen er akkurat den samme som ved sæddonasjon. Siden 2005 har norske donorer registrere sin identitet. Donor og mottagerforeldre ikke får kjennskap til hverandre, men barna har rett til å vite donorens identitet når de fyller 18 år. Vi kan bruke akkurat samme regelverk for eggdonasjon.

Det er på tide at vi ikke lenger diskutere om eggdonasjon bør tillates, men hvordan.

Gå til innlegget

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Med ansvar for religion
rundt 6 timer siden / 191 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
En Gud som griper inn
rundt 6 timer siden / 2562 visninger
Gunnar Søyland kommenterte på
Jo, Listhaug er politiker
rundt 7 timer siden / 1121 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Med ansvar for religion
rundt 7 timer siden / 191 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
En Gud som griper inn
rundt 7 timer siden / 2562 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Verdiløse menn
rundt 7 timer siden / 1953 visninger
Kjell Haugen kommenterte på
En Gud som griper inn
rundt 8 timer siden / 2562 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 8 timer siden / 7505 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
En Gud som griper inn
rundt 8 timer siden / 2562 visninger
Kjetil Mæhle kommenterte på
Endens tid
rundt 8 timer siden / 2624 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
En Gud som griper inn
rundt 8 timer siden / 2562 visninger
Dagfinn Gaarde kommenterte på
En Gud som griper inn
rundt 8 timer siden / 2562 visninger
Les flere