Harald Nes

Alder: 0
  RSS

Om Harald

Følgere

Prøvesteinen er hvordan makten brukes

Publisert 6 måneder siden

Leder av Kirkerådet ga 8. februar i Vårt Land svar til Stavanger bispedømmeråds respons etter siste bispevalg. Ut over ­fokus mot hvem som ble valgt, er de fleste i ­etterkant mest opprørt over prosess: Hva skjedde egentlig?

Når en viktig samfunnsavgjørelse er tatt, er det sjelden gunstig om folket i ettertid spør seg: Hva skjedde, hvordan skjedde egentlig dette?

Enkelte prosesser er lukkede, og ingen forventer innsyn til prosess: Når hvit røyk stiger fra Det sisxtinske kapell, vet alle at ny pave er valgt, men ikke hvordan.

Når en politisk beslutning tas, ­eksempelvis om oljeboring i en region, er prosessen åpen og transparent, og alle forventer det. Det meste skjer for åpen scene, det er åpenbart hvem som er for de ulike alternativene, og hvorfor. Også om de kan påvirkes, om de snur etter nye argumenter etc.

Kirkerådet har makt, valgt på lovlig vis. Prøvesteinen er ikke om det har makt, men hvordan den brukes. Her er det åpenbart sprik mellom forventet åpen lyttende ­prosess, og måten beslutningene tas på. Makt som brukes kontant med lite ­begrunnelse, skaper mistillit, og sår tvil om motivene.

En kirke styrt av maktkamp mellom p­artier med ulike agendaer er nok ikke den formen de fleste daglige brukere av kirken finner formålstjenlig.

Leder i gruppen Åpen folkekirke uttaler nå: «Vi er i posisjon og det er vi som styrer. Nå må vi vise hva vi har fått til.»

Den holdningen vil mange mene et tegn i feil retning.

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
20 dager siden / 3318 visninger
For kort for Jesus?
av
Øyvind Hadland
26 dager siden / 2429 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
15 dager siden / 2391 visninger
Om Gud vil
av
Vårt Land
28 dager siden / 2357 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
14 dager siden / 1814 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
11 dager siden / 1646 visninger
Å trene motstandskraften
av
Knut Arild Hareide
27 dager siden / 1496 visninger
Jakt og offer
av
Hilde Løvdal Stephens
8 dager siden / 1393 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere