Marte Holm Simonsen

Alder:
  RSS

Om Marte Holm

Teologistudent ved TF. Kan også påtreffes som leder i Oslo Kristelige Studentforbund, redaksjonssekretær i Nytt Norsk Kirkeblad, studentrepresentant i Norsk Kvinnelig Teologforening og Presteforeningens representantskap.

Følgere

Dere kastet meg til nett-trollene, Vårt Land!

Publisert 9 måneder siden - 2568 visninger

Vårt Land ønsker at unge kvinner trosser netthets og deltar i debatten. Har avisen en helhetlig politikk på dette?

Det var flere som satte kaffen i halsen da de så meg sitert på forsiden av Vårt Land lørdag. Det gjorde jeg også.

– Personlig synes jeg det er vanskelig å tro på en Gud som straffer sin egen uskyldige sønn. Jeg får det egentlig ikke til å stemme at den type ondskap skal komme fra Gud, sier teologistudent Marte Holm Simonsen (27).

Sammen med en medstudent ble jeg invitert til å intervjues som del av en større reportasje om endringer i synet på de forskjellige forsoningslærene. Reportasjen i papiravisen ble kjempeflott og balansert. Da jeg fikk uttalelsene mine til sitatsjekk, skjønte jeg at enkelte setninger kunne virke kontroversielle, men slik jeg fikk det tilsendt, kom det frem at sitatet var del av en drøfting. Jeg fikk ingen forvarsel om at det ville bli hovedoppslaget. Og jeg forutså ikke at VL ville klippe ut det mest kontroversielle jeg sa, for så legge det ut som eneste sitat (ute av kontekst og med mitt fulle navn) da de postet artikkelen på Facebook.

Det kom oppunder 200 kommentarer i løpet av helgen, og det var åpenbart av kommentarene at knapt noen hadde lest resten av artikkelen, for den lå bak betalingsmur. Resultatet var forutsigbart. Jeg ble hetset i kommentarfeltet, bedt av mange om å slutte på studiet, kalt "skingrende dum" og "blåst", og jammen kom det ikke noen antydninger om Antikrist også. Jeg kunne heldigvis le av det, men selvfølgelig gjør det vondt å lese slike kommentarer om seg selv. Og selvfølgelig spør jeg meg om jeg burde avslått intervjuet.

Flere kommenterte sint at jeg umulig kunne bli en god hyrde for noen menighet. Men jeg tror de fleste prester og prestevikarer forkynner med elementer fra flere av forsoningslærene. Og jeg tror de fleste av oss synes noe fra minst én av lærene er problematisk eller vanskelig å tro på. Det kommer tydelig frem i reportasjen. For meg er den objektive forsoningslæren vanskelig å stå helt inne for. Skulle Gud straffe den uskyldige sønnen sin fordi vi mennesker skylder ham døden? Da foretrekker jeg heller Auléns versjon av klassisk forsoningslære, samt elementer fra den subjektive forsoningslære. Alle disse forsoningslærene har sine røtter i bibeltekstene.

Jeg er trygg på forkynnelsen min og på kallet mitt. Gjennom sommervikariater og omfattende verv i kirkeliv, organisasjoner, fagforening og redaksjoner får jeg stadig utfordret og prøvet teologi og presteidentitet. Og jeg er overbevist om at kirken trenger prester som kan problematisere teologien og se vanskelige trosspørsmål fra flere sider. Dessverre er problematiserende drøftinger lett å misbruke hvis man vil ha et sjokkerende sitat til en overskrift. Jeg skjønner at det selger flere aviser og er godt clickbait, men kanskje Vårt Land må ofre noe av dette for å lage et solid produkt. En god begynnelse kunne være å spørre intetanende unge intervjuobjekter før dere legger ut kontroversielle sitater til den syndens pøl som er kommentarfeltet på Facebook.

Jeg er fornøyd med hvordan Vårt Land håndterte situasjonen etter at jeg sa fra. De beklaget, endret facebook-posten og ryddet i kommentarfeltet. (Takk!) Men vi har en debatt gående om hvorfor vi unge kvinner ikke ønsker å delta i det offentlige ordskiftet, og en av hovedårsakene er at vi ikke ønsker å utsette oss for netthets. Vårt Land har selv nettopp utlyst en kronikk-konkurranse for kvinner for å bøte på dette. Og likevel gav de nett-trollene en skikkelig lissepasning ved å sitere meg så tendensiøst på Facebook, med resten gjemt bak betalingsmur.

Jeg kommer ikke til å slutte på studiet, og jeg kommer ikke til å slutte å problematisere teologi. Men jeg kommer nok til å be om større kontroll neste gang jeg blir intervjuet.

Gå til innlegget

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Personlig åpenbaring
2 minutter siden / 2363 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
KFUK-KFUM Global og den israelske okkupasjonen
5 minutter siden / 670 visninger
Ole Jørgen Anfindsen kommenterte på
Vårt Land og politikken
9 minutter siden / 2480 visninger
Ole Jørgen Anfindsen kommenterte på
Vårt Land og politikken
17 minutter siden / 2480 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
KFUK-KFUM Global og den israelske okkupasjonen
17 minutter siden / 670 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
32 minutter siden / 21268 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Personlig åpenbaring
33 minutter siden / 2363 visninger
Hermod Herstad kommenterte på
Vårt Land og politikken
37 minutter siden / 2480 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 1 time siden / 426 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Personlig åpenbaring
rundt 1 time siden / 2363 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
Canada legaliserer cannabis. Norge bør følge etter
rundt 1 time siden / 132 visninger
Pål Georg Nyhagen kommenterte på
Vårt Land og politikken
rundt 1 time siden / 2480 visninger
Les flere