Johannes Heggland

Alder: 54
  RSS

Om Johannes

Følgere

Store muligheter

Publisert 5 måneder siden - 747 visninger

Bruksendring av kirkebygg gir store muligheter for ny og kreativ satsing med kultur, diakoni og mangfolds­fellesskap.

I et spennende innlegg i Aften­posten 30. juli drøfter Frida Maureen Hultberg og Joakim Skajaa hva kirker kan brukes til dersom de avvikles som tradisjonelle menighetskirker, noe som nå er aktuelt i Oslo. Dette­ er en viktig samtale som vi i Kirkens Bymisjon deltar i.

Alternativ bruk. 

Som Hultberg/Skajaa nevner, finnes det eksempler fra blant annet ­København for god og alternativ bruk av kirke­bygg. Men det finnes mer nærliggende eksempler vi like gjerne kan peke på, noe kirkeverge Robert Wright også gjør i sin kommentar i Aftenposten 8. august.

Da Jakobskirken i Oslo sentrum først ble besluttet revet, for deretter å bli vernet, førte dette, etter en omfattende planleggings- og finansieringsprosess, til at Kulturkirken Jakob ble etablert. Kirkelig Kulturverksted har i Kulturkirken etablert en scene som utfordrer og utvider våre forestillinger om hva en kirke kan være. Gjennom et mangfold av kunst- og kultur­uttrykk, forestillinger, utstillinger, foredrag, fester og mye mer, er Kulturkirken en plattform for stemmer og grupper som trenger en scene, et annerledes møte­sted, en bro mellom minoritet og ­majoritet, ulike tradisjoner, religioner og livssyn.

Om kort tid skal den årlige­ ­sigøynermusikkfestivalen ­arrangeres. Andre ganger er kirken hjemmescene for iranske kvinnelige artister som ikke kan gi ut musikken sin i hjem­landet. Noen kvelder sitter publikum langt framme på stolen og følger Tomm Kristiansen og hans gjester­ når viktige samfunns­temaer belyses på utradisjonelle måter. Kirkelig Kulturverksted leier kirkebygget av Oslo kirkelige fellesråd.

Åpent fellesskap. 

De som ­besøker Bymisjonssenteret i Tøyenkirken blir møtt av Kirkens­ Bymisjons ansatte og frivillige medarbeidere som hver dag strekker seg for å tilby et åpent og inkluderende fellesskap i hoved­staden, et sted der mennesker erfarer å bli sett, verdsatt og gitt muligheter for utfoldelse. Gjester kjøper rimelig, næringsrik middag i Hertzberg kro, eller de vasker klær mens de er på ­besøk. Hver helg er det mange som besøker Byfrokost, et gratis frokosttilbud for fattige tilreisende. I tillegg finnes en rekke andre ­sosiale og ­humanitære aktiviteter­ sted i dette kirkebygget som eies av Kirkens Bymisjon.

Det Jakobskirken og Tøyen­kirken har felles, er at de er kirker, og at det inviteres til gudstjeneste­feiring på litt utradisjonelle måter. Hver onsdagskveld er det hverdagsmesse i Tøyenkirken, etter at suppa er servert i kroa. Søndag kveld er det studentprestene som leder Jakobsmessene i Kulturkirken. Begge disse kirkebyggene rommer på hver sin måte noe av det mangfoldige livet som Hultberg og Skajaa etterlyser, og dette skjer innenfor rammen av det å være kirke.

I Gamlebyen kirke har Kirkens­ Bymisjon i tett samspill med den nasjonale minoriteten rom, samt departementet, etablert første versjon av Romano Kher, romsk kultur- og ressurssenter. Samtidig er vi på leting etter mer langsiktige lokaler for dette formålet.

Mangfoldige fellesskap. 

Når enkelte kirkebygg i Oslo etter alt å dømme skal avvikles som tradisjonelle menighetskirker, blir det viktig å spørre seg hvordan disse byggene kan benyttes på måter som rommer mangfoldige­ fellesskap. I 2018 er det stort behov for hus som skaper tilknytning og tilhørighet, tillit og deltakelse. Kultur og diakoni er to sentrale satsninger i det kirkelige arbeidet. Vi håper at dette kan styrkes i de planlagte endringene. ­Kirkens diakoni (sosialt arbeid/omsorgstjeneste) uttrykkes i henhold til kirkens egen diakoniplan gjennom nestekjærlighet, inkluderende fellesskap, vern om skaperverket og kamp for rettferdighet. Dette utgjør mye av hovedoppdraget for en kirke i vår tid.

Nytenkning. 

I Kirkens Bymisjon ser vi hver dag at det er behov for nytenkning og styrket innsats på disse områdene. Kanskje kan den varslede endringene for enkelte kirkebygg gi mulighet for slik diakonal nysatsing. Det heier vi på i Kirkens Bymisjon. Og vi bidrar gjerne.

Trykket i Vårt Land 14. august 2018.

Gå til innlegget

Mest leste

Hareides nødvendige veivalg
av
Ole Paus
3 måneder siden / 81333 visninger
Et barn er født, et barn er dødt
av
Magne Raundalen
rundt 2 år siden / 44424 visninger
Etter fallet kommer hevnen
av
Berit Aalborg
11 måneder siden / 35414 visninger
Stormløpet mot Israel er i gang.
av
Roald Øye
8 måneder siden / 28723 visninger
Kanten av klippen
av
Åshild Mathisen
10 måneder siden / 22815 visninger
Et sosialt ­eksperiment
av
Bent Høie
5 måneder siden / 22443 visninger
Sympati med skinke
av
Ane Bamle Tjellaug
4 måneder siden / 21281 visninger
Mens vi sover
av
Erik Lunde
11 måneder siden / 20344 visninger
Ord er handling
av
Hilde Frafjord Johnson
4 måneder siden / 19391 visninger

Lesetips

Å forvalte sitt pund
av
Jeffrey Huseby
rundt 6 timer siden / 60 visninger
Et statlig sugerør
av
Eva Buschmann
rundt 6 timer siden / 59 visninger
Norge bekjemper ulikhet i verden
av
Nikolai Astrup
rundt 6 timer siden / 31 visninger
Hvorfor får ikke norske kvinner flere barn?
av
Svein Rognaldsen
rundt 13 timer siden / 111 visninger
Mangelfull bokomtale
av
Ola Tjørhom
1 dag siden / 75 visninger
Mangelfull kritikk
av
Per Eriksen
1 dag siden / 144 visninger
Stygt og trist fra Amundsen
av
Rune Berglund Steen
1 dag siden / 351 visninger
Kan døden gjøres enkel?
av
Jan Willy Løken
1 dag siden / 262 visninger
Sanksjonene dreper
av
Even Sandvik Underlid
1 dag siden / 83 visninger
Åpent brev til Frp
av
Marit Arnstad
1 dag siden / 213 visninger
Les flere

Siste innlegg

De godes problem
av
Ingrid Nyhus
rundt 1 time siden / 291 visninger
The best a man can get
av
Une Bratberg
rundt 5 timer siden / 54 visninger
Å forvalte sitt pund
av
Jeffrey Huseby
rundt 6 timer siden / 60 visninger
Et statlig sugerør
av
Eva Buschmann
rundt 6 timer siden / 59 visninger
Norge bekjemper ulikhet i verden
av
Nikolai Astrup
rundt 6 timer siden / 31 visninger
Slå ring om både mor og barn!
av
Ragnar Andersen
rundt 6 timer siden / 47 visninger
Sjuk islamsk og vestleg kultur
av
Per Steinar Runde
rundt 9 timer siden / 259 visninger
Factum est – i Krf sin politiske verden
av
Øystein Blymke
rundt 13 timer siden / 76 visninger
Les flere