Birgitte Lange

Alder: 53
  RSS

Om Birgitte

Sjef for Redd Barna i Norge, Jobber for at alle barn skal overleve, lære og være trygge- slik de har rett til.

Følgere

Norge sponser våpen som tar barneliv

Publisert 2 måneder siden

Jeg er en våpenhandler og eier minst 10.000 kroner i noen av verdens største våpenselskaper.

Dette er ord jeg aldri skulle tro jeg måtte skrive. Pengene mine er  blant annet investert i selskaper som lager bomber som brukes mot noen av de barna det er min jobb å beskytte. Det er helt uakseptabelt, og jeg vil ut.

Til sammen eier alle vi som bor i Norge flere titalls milliarder kroner i internasjonal våpenindustri til den nette sum av 10.000 kroner på hver og en av oss. I selskaper som Raytheon, der bombene til selskapet er brukt i angrep mot barn i Jemen og i angrep i Syria eller som Dassault, hvis jagerfly er brukt i flere av de 19.000 flyangrepene som er gjennomført i Jemen siden krigen startet i 2015.

Gjennom Oljefondet har hver og en av oss investert i den internasjonale våpenindustrien. Noen av våpnene brukes ulovlig i krig. De dreper barn og andre sivile. Det er våpen som du og jeg tjener penger på, og våpenpengene sparer vi til kommende generasjoner. Til sammen eier Oljefondet titalls milliarder kroner i 40 av verdens største våpenselskaper. I tillegg estimerer rapporten, som vi har utgitt sammen med flere andre organisasjoner, at fondet er eier i opp mot 400 produsenter av våpen eller nøkkelkomponenter til våpen.

Sivile offer 

Ett eksempel er det amerikanske våpenselskapet Raytheon, der Oljefondet vårt eier aksjer for over 3,6 milliarder kroner. Selskapet selger bomber til Saudi-Arabia, og vi vet at disse bombene brukes mot sivile. Rester fra Raytheons bomber har nemlig blitt funnet etter flere flyangrep i Jemen. Blant annet har de blitt brukt til å angripe en skole, et boligområde, et kjøretøy og et bryllup. I de to sistnevnte angrepene ble til sammen 23 barn drept. Den yngste var bare ett år.

Når vi investerer i våpenindustrien i dag, risikerer vi å tjene penger på at barn og andre ­sivile angripes i morgen. For det er vanskelig å vite hvor våpen selges videre og hvor de ender opp i framtiden. Nesten ett av fem barn i verden bor i konflikt-soner. Det er flere enn på noe tidspunkt de siste tretti årene. I 2017 ble over 10 000 barn drept eller lemlestet i krig, og dette tallet er dessverre bare toppen av isfjellet på grunn av store mørketall.

Skamfulle verdier 

Jeg vil ikke at vi skal bygge framtidens verdier på virksomhet som tar barns liv. Jeg vil ikke eie en krone i våpenindustrien. Jeg vil ikke være en våpenhandler. Sammen må vi kreve at Oljefondet slutter å investere i våpen. Jeg vil at verdiene i Oljefondet skal være de samme verdiene som vi setter høyt i Norge. Jeg vil at Oljefondet skal trekke seg ut av våpenindustrien.

I kveld legger barna mine seg trygt under dyna, fulle av forventninger til morgendagen. For i morgen er det 17. mai. Vi skal ta på oss finstasen, finne fram flagget og feire at vi lever i et land med fred, frihet og demokrati. Det er verdier vi kan være stolte av. Men noen norske verdier, de som måles i kroner og øre og som vi sparer opp gjennom vårt felles oljefond, tjener vi på krig. På utryggheten til flere millioner barn som ikke får bo og vokse opp i et fredelig land. Det er på høy tid at vi sier stopp, og krever at Oljefondet trekker seg ut av våpen. Er du med?

Gå til innlegget

Midt i skuddlinjen

Publisert 5 måneder siden

Nå når den norskledede observatørstyrken TIPH ikke lenger er tilstede i Hebron, forteller lærere Redd Barna at elevene føler seg mer utrygge på skoleveien.

Nå når den norskledede observatørstyrken TIPH ikke lenger er tilstede i Hebron, forteller lærere Redd Barna at elevene føler seg mer utrygge på skoleveien.

Jeg var nylig en uke i de palestinske okkuperte områdene. Noen dager før TIPH-styrken måtte forlate Hebron fredag 1. februar, møtte jeg TIPH-lederen Einar Aas til en samtale. Vi snakket om hvordan TIPH som en del av sitt oppdrag observerer barn på vei til og fra skolen hver eneste dag.

I Hebron trenger barn hjelp for å komme seg trygt til skolen. Barna lever midt i en spent og fastlåst konflikt. Skoleveien er ikke trygg. Barna havner bokstavelig talt midt i skuddlinjen. Vi kan alle forestille oss hvor uutholdelig en slik situasjon er. Jeg ville ikke sendt min datter ut på skoleveien. Hun hadde ikke villet gå.

Grunnleggende rettigheter. 

Redd Barnas mandat er å sørge for at barn overlever, er trygge, og at de lærer. Vi bryr oss ikke om hvilken side av en konflikt foreldrene deres er på eller hvor barna bor. Vi er opptatt av å nå de mest utsatte barna, de som virkelig trenger hjelp. Vårt arbeid tar utgangspunkt i FNs barnekonvensjon og barns grunnleggende rettigheter. Mitt formål med reisen var derfor å forstå hvordan barn overlever og lever. Og hvordan vi best kan hjelpe dem.

Skoler bør være fredssoner. I en annen konflikt i et annet land for flere år siden, i Nepal, framforhandlet Redd Barna avtaler med partene om at de skulle holde seg unna skoler. «Skoler som fredssoner» har siden blitt en fast tilnærming for oss i vårt internasjonale arbeid for barn. I mange konflikter, i en tid hvor angrep på skoler og elever øker, arbeider vi og våre partnere for å snu utviklinger og for at skoler skal ha et særlig vern.

Vi er stolte av at Norge har gått i bresjen for deklarasjonen for trygge skoler – Safe Schools Declaration. Deklarasjonen ligger til grunn for alt vårt utdanningssamarbeid med skoler og lokale organisasjoner i Palestina. 83 stater har til nå skrevet under på at skoler og universiteter ikke skal brukes til militære formål. Å få partene i konflikten til å anerkjenne denne erklæringen, vil være et viktig skritt videre for å sikre at barn i Hebron kan oppleve at det hvert fall er trygt de timene de er på skolen og at skoleveien ikke er et sted for trakassering fra soldater eller andre. Barn har en grunnleggende rett til å være trygge på skolen.

Nå er det slutt. 

I årevis har observatører patruljert for å gjøre skoleveien litt tryggere. Nå er det slutt for TIPH. Også andre observatører har måttet trekke seg ut. Mange års konflikt, utrygghet og fattigdom preger barna som vokser opp i Hebron nå. Framtiden for barn i Hebron er ikke optimistisk.

Men barn skal ikke være et offer for de voksnes politikk. Hverken i Hebron aller andre steder hvor voksne kriger. Vi ber alle parter om å beskytte barn og familier som fortjener å få leve i sikkerhet og verdighet. Vi må gjøre alt vi kan for å stoppe krigen mot barn.

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
25 dager siden / 8356 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
26 dager siden / 6312 visninger
10 grunner for ikke å delta i Pride-parader
av
Øivind Benestad
rundt 1 måned siden / 6037 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
20 dager siden / 3363 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
15 dager siden / 2637 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
23 dager siden / 2164 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
11 dager siden / 1973 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
9 dager siden / 1730 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
13 dager siden / 1713 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
9 dager siden / 1567 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere