Bernt Falkum

Alder: 70
  RSS

Om Bernt

Følgere

Slutt med negative profetier!

Publisert rundt 1 måned siden - 162 visninger

Erna Solberg er en sympatisk statsminister som har styrt Norge med trygg hånd i mange år, og siden de som skal lede ulike prosesser i KrF har en meget utfordrende jobb, vil det være klokt at de får en reell sjanse til å lykkes uten å bli plaget av større og mindre profeter.

KrF har vært i vinden i det siste, i alle kanaler – så pass omfattende at mange har fått mer enn nok av partiet, men siden spørsmålet om regjeringsmakt lå i potten, er det forståelig at det ble som det ble.

Men nå er valget tatt. Det kunne gått til venstre, men partiet gikk knepent mot høyre. Og ingen av valgmulighetene var enkle, det har vi nå fått demonstrert. Noen hadde problemer med Ap og SV, andre hadde problemer med FrP. Så på en måte ville ikke noe valg blitt et lykkelig valg, men likevel en løsning som de fleste kunne leve med. En fullkommen og lytefri regjering har vi aldri sett i dette landet! Men vi kan likevel si at vi lever i et land der de fleste kan leve et godt liv – uavhengig av den farge regjeringen måtte ha!

Nå er valget tatt, og siden jeg har vært passivt medlem i KrF i mange år, har jeg lyst til å komme med en enkel, men viktig appell: Slutt med negative profetier! Det er slett ikke sikkert at de slår til. Ekte profeter er det som kjent ikke mange av!

Hvis «venstre-alternativet» hadde vunnet fram, da kunne de «høyrevridde» fortalt at nå vil alle muligheter for at partiet vil vokse, være utelukket. Ja, hvem kan egentlig vite det? Med all respekt for politiske vurderinger: Om ikke annet er det en negativ profeti som slett ikke trenger å slå til.

Mitt enkle råd er derfor: Siden valget er tatt, og siden Erna Solberg er en sympatisk statsminister som har styrt Norge med trygg hånd i mange år, og siden de som skal lede ulike prosesser i KrF har en meget utfordrende jobb, vil det være klokt at de får en reell sjanse til å lykkes uten å bli plaget av større og mindre profeter!

For partiet kan komme til å lykkes, partiet kan over tid arbeide seg godt over den berømte streken, partiet kan få dyktige ministre i Solberg-regjeringen som kan bli like profilerte som noen av de dyktigste fra de andre partiene.

Alt godt og alle gode ønsker fra et passivt KrF-medlem midt på Jæren.

Bernt Falkum

Gå til innlegget

Takk for debatten, Dokka!

Publisert 3 måneder siden - 536 visninger

Jeg viser til Åste Dokkas siste innlegg i Vårt Land, onsdag 29. august: «Apologetikk på ateismens premisser», og jeg vil nå benytte anledningen til å takke for debatten.

Det er nok mulig at noen vurderer meg som litt enkel, siden jeg tror på jomfrufødselen – slik det står skrevet hos Matteus og Lukas. Men det takler jeg fint. Jeg hadde trodd på den som et historisk faktum om det bare var Lukas som hadde fortalt om det. Jeg trenger heller ikke noe vitenskapelig bevis for å tro, og dessuten vil et slikt bevis aldri finnes – rimeligvis.

Men det er vel her at den forunderlige troen kommer inn, for hvis det skulle foreligge bevis, da har vel verken den dyktige matematiker eller teolog bruk for å tro. Men troen er en gave – en gave alle kan åpne seg for.

Jeg har heller ingen problemer med å tro på juleevangeliet som vi finner i Lukas 2, selv om det er mange detaljer her som ikke får sin bekreftelse i andre skrifter – det er likevel en fantastisk hilsen fra Gud om fred på jord og fred i hjertet. Selveste Bergprekenen finner vi bare hos Matteus, men for meg blir ikke den teksten mindre troverdig av den grunn. Det er mer enn nok at Matteus gjengir denne store talen.

Jeg har heller ikke noe problem med Johannesevangeliet, selv om det aller meste av stoffet der ikke finnes i de tre synoptiske evangeliene. Jeg opplever alle ordene der som ekte Jesus-ord, det er bare slik det fungerer. En av Bibelens sterkeste historier finner vi jo nettopp hos Johannes i kapittel 8: «Den av dere som er uten synd, kan kaste den første steinen på henne.»

For meg betyr det ingenting om en bibelsk sannhet bare finnes i ett skrift, men når fortellingen om jomfrufødselen finnes både hos Matteus og Lukas, da er det bare en glede.

En oppfordring til slutt: Tenk om alle kristne i dette landet fra dags dato valgte å gå oftere til hovedkilden – Bibelen – for det er ingen tvil om at troen kommer og vokser av nærhet til Kristi ord, ja – av nærhet til Kristus selv. Og dette mitt siste poeng kan i alle fall ikke debatteres!

Trykket i Vårt Land 4. september, 2018.

Gå til innlegget

Unødvendig og ubehagelig

Publisert 4 måneder siden - 321 visninger

Hvorfor skal vi ikke tro at «hun var en jomfru som var trolovet med en mann som het Josef», når Skriften sier det så tydelig?

Siden Åste Dokka i Vårt Land, ­
21. august – «Nødvendig og ubehagelig», står på sitt: «hun synes ikke jomfrufødselens historiske troverdighet er et interessant spørsmål», så kan også jeg melde at også jeg står på mitt. Jeg har aldri hatt noe problem med jomfrufødselen, snarere ser jeg på den at det var slik Gud ville introdusere sin frelsesplan for verden – vakkert og sterkt skildret hos Lukas i det første kapittel.

Med hvilken rett. 

I den nye artikkelen viser hun til «noe som er ukontroversielt på teologiske fakulteter: At vi ikke vet hvor Jesu genetiske materiale kom fra, og at det også er underordnet». Jeg vil da minne om at allerede i Lukas 2 kommer juleevangeliet som begynner med ordene: «Og det skjedde …» - og spørsmålet dukker selvfølgelig opp: Hvordan står det til med den fortellingens historiske troverdighet? Skjedde det? Eller skal vi plukke også den fortellingen i filler? Og jeg spør: Med hvilken rett? Jeg kjenner heldigvis ingen teolog som har en større innsikt og autoritet enn Skriften selv!

En konsekvens av å karakterisere fortellingen i Lukas 1 som «uinteressant: historisitet» blir: Når vi har en slik holdning til versene 26–38, hva så med de andre versene i kapittel 1? Hva med kapittel 2? Hva med hele Lukas-evangeliet? Kom det altså ingen engel – utsendt fra Gud – til en by i Galilea – til Nasaret? Var Maria heller ikke trolovet med Josef? Hadde hun kanskje hatt et annet «eventyr»?

Sier det så tydelig. 

Hvorfor skal vi ikke tro at «hun var en jomfru som var trolovet med en mann som het Josef», når Skriften sier det så tydelig? Kan vi da heller ikke tro at det var en engel som har sagt alt det vakre, som blir sagt til Maria? Er det bare et sjeldent vakkert dikt uten reelt innhold som en hilsen fra Gud? Er det rein fantasi fra Lukas sin side når Maria protesterte: «Hvordan kan dette gå til, da jeg ikke har levd med noen mann?» Har Maria heller ikke sagt – rent historisk vurdert: «Se, jeg er Herrens tjenerinne! La det skje meg etter ditt ord.»

Jeg er glad for at vi har fått evangeliet slik vi finner det i Det nye testamentet, og jeg kan ikke annet enn å oppfordre mine lesere til å gå direkte til kilden, til de fantastiske historiske kildene som evangeliene og apostlenes gjerninger er, som brevlitteraturen er – og da vet jeg at noen kan komme i nærheten av den innsikt som C.S. ­Lewis kom fram til etter at ateisten var blitt en kristen: «Jeg tror på kristendommen på samme måte som jeg tror at solen har stått opp, ikke bare fordi jeg ser den, men fordi det er ved den jeg ser alt annet».

Trykket i Vårt Land 27. august 2018.

Gå til innlegget

Mest leste

Hareides nødvendige veivalg
av
Ole Paus
2 måneder siden / 77372 visninger
Et barn er født, et barn er dødt
av
Magne Raundalen
rundt 2 år siden / 43438 visninger
Etter fallet kommer hevnen
av
Berit Aalborg
10 måneder siden / 34828 visninger
Stormløpet mot Israel er i gang.
av
Roald Øye
7 måneder siden / 27793 visninger
Kanten av klippen
av
Åshild Mathisen
9 måneder siden / 22438 visninger
Et sosialt ­eksperiment
av
Bent Høie
4 måneder siden / 22144 visninger
Mens vi sover
av
Erik Lunde
10 måneder siden / 20047 visninger
Ord er handling
av
Hilde Frafjord Johnson
3 måneder siden / 19051 visninger

Lesetips

Når staten misbruker makt
av
Øyvind Håbrekke
rundt 21 timer siden / 142 visninger
Trangere og farligere
av
Wenche Fone
2 dager siden / 336 visninger
Hva med menighetene?
av
Dag Brekke
2 dager siden / 132 visninger
La flere unge slippe til
av
Rode Hegstad
2 dager siden / 121 visninger
Taushet og tale om jødene
av
Torleiv Austad
2 dager siden / 169 visninger
En antisemitt trer frem
av
Jan-Erik Ebbestad Hansen
2 dager siden / 220 visninger
En iboende verdighet
av
Erik Lunde
3 dager siden / 265 visninger
Bygger på menighetene
av
Andreas Aarflot
3 dager siden / 157 visninger
Styrking av fødselspengar no!
av
Aina Alfredsen Førde
3 dager siden / 112 visninger
Les flere

Siste innlegg

Ekstremreligiøs kamp mot norsk barnevern
av
Oddbjørn Johannessen
rundt 19 timer siden / 792 visninger
Et julebudskap for hele året
av
Susanne Ingebrigtsen
rundt 19 timer siden / 242 visninger
Det som ikke sies II
av
Åge Kvangarsnes
rundt 19 timer siden / 108 visninger
Når staten misbruker makt
av
Øyvind Håbrekke
rundt 21 timer siden / 142 visninger
Hva heter gud egentlig?
av
Johan Velten
1 dag siden / 249 visninger
Plikt til aktivitet
av
Vårt Land
1 dag siden / 140 visninger
Den våkne biskopen
av
Inger Cecilie Stridsklev
2 dager siden / 156 visninger
Les flere