Ernst Harbakk

Alder: 0
  RSS

Om Ernst

Følgere

Radikal aksjonsform fra KFUK-KFUM

Publisert 28 dager siden - 298 visninger

Operasjon Dagsverk har i år vakt ­reaksjoner, ikke så meget for det i seg selv fortjeneste­fulle ønske om fred og rettferdighet i en betent konflikt, men mer det KFUK-KFUM står for som løsning i denne konflikten.

KFUK-KFUM agiterer for ensidig økonomisk boikott, deinvestering og sanksjoner (BDS) for å tvinge Israel til forhandlings­bordet med tanke på å oppgi okkupasjonen av Vestbredden og isolasjonen av Gaza. Dette er en radikal aksjonsform som har lite støtte på politisk hold, bortsett fra ­partier på venstresiden.

Da LO-kongressen i mai 2017, mot sin egen ledelse, vedtok å arbeide for ­inter­nasjonal økonomisk, kulturell og ­akademisk boikott, ble de imøtegått av Arbeiderpartiet og Den norske regjering. Anniken Huitfeldt uttalte i et TV-intervju den gang at dette aldri vil bli en del av APs politikk. En skulle ha ønsket at den ­norske kirke hadde vært like klar som den ­politiske ­ledelse i AP med hensyn til det syn som her forfektes både av KFUK-KFUM og ­Mellomkirkelig råd.

Det er tankevekkende at Oslo biskop Veiteberg i sitt innlegg fullstendig overser dette, og hevder at KFUK-KFUMs oppfordring til boikott av israelske varer og utenlandske selskaper som investerer i Israel «ikke vil være hovedsaken i Operasjon Dagsverk». Jeg forstår dette slik at det likevel er et underliggende punkt. En klargjøring ville ha vært på sin plass.

9. november er det 80 år siden ­Krystallnatten i Tyskland. Mer en 1.500 synagoger ble brent og hundretalls jødiske forretninger ble utsatt for hærverk. Etter ­
9. november var det økonomisk ruin for det store flertall av jødiske eiere av ­forretnings- virksomhet i Tyskland. For meg er det et dystert bakteppe til alle former for ­aksjoner som agiterer for økonomisk boikott og sanksjoner av israelske varer. Det er heller ikke veien å gå for fred og forsoning ­mellom det israelske og palestinske folk. Det vil i beste fall ha en kortsiktig effekt, men ikke tjene som løsning på noe som helst.

For øvrig er det tankevekkende at ­ingen klokke ringer for Den norske kirke når ­rabbineren i Det mosaiske trossamfunn opplever at Den norske kirke ­demoniserer Israel. I stedet for dialog reiser vi bust og kommer i forsvarsposisjon. Det er helt misforstått. Som kirke har vi mye å svare for når det gjelder det jødiske folk, og det bør vi ta til følge.

Ernst Harbakk, 
pensjonert prest og misjonær

Gå til innlegget

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Sigmund Voll Ådnøy kommenterte på
Støtte til overgrep ER overgrep !
rundt 1 time siden / 2005 visninger
Øystein Blymke kommenterte på
Uenigheten ryker
rundt 2 timer siden / 1088 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
rundt 2 timer siden / 1100 visninger
Arild Kvangarsnes kommenterte på
Prinsipper på billigsalg
rundt 2 timer siden / 1281 visninger
Arild Kvangarsnes kommenterte på
Prinsipper på billigsalg
rundt 2 timer siden / 1281 visninger
Roger Christensen kommenterte på
Tydelig oppfordring
rundt 3 timer siden / 103 visninger
Magne Kongshaug kommenterte på
Vi må gjøre det som virker!
rundt 3 timer siden / 801 visninger
Magne Kongshaug kommenterte på
Svar på Sofies Brauts innlegg: "Den store sammenhengen"
rundt 3 timer siden / 286 visninger
Arild Kvangarsnes kommenterte på
Prinsipper på billigsalg
rundt 4 timer siden / 1281 visninger
Åse T Andersen kommenterte på
Alt det vi kan få til
rundt 4 timer siden / 937 visninger
Les flere