Elise Måsvær

Alder: 28
  RSS

Om Elise

Følgere

Tro som kan flytte krateret

Publisert 7 måneder siden - 170 visninger

Det å ha en hvilken som helst tro i Norge i dag er ensbetydende med å skille seg ut. Tro står i motsetning til nærmest alt samfunnet setter høyt i dag, og det går ikke an å skjule det.

Det er noe fint med å ha en moderne tro. Enten det er min egen tro, eller noen andre som tror på noe større i denne merkelige verden. Men det er samtidig noe skummelt ved å ha en moderne tro. Å våge å skille seg ut fra mengden og holde tunga rett i munnen i en diskusjon. Og så er det noe ubehagelig ved å ha en tro. Sjansene er mindre for en troende for at samfunnet vil ha tro på meg tilbake. Sprekkene som tidligere har skapt et skille mellom religiøse og ikke-religiøse har blitt et stort, skummelt krater.

Krateret
Om det er selvmordsbombere, nettroll, svindlere, gateevangelister eller en gammel, konservativ tante som har tråkket folk på tærne et par for mange ganger, er vanskelig å si. Men at det er lite toleranse for religion i Norge, er en underdrivelse. Verdiene som settes aller høyest i samfunnet står i konstant strid med manges, i hvert fall kristnes, verdier. Hvis for eksempel samfunnet skal ha tro på en moderne kvinne, skal hun eie sin egen seksualitet, og være akkurat passe promiskuøs til å kunne vise at hun takler det. En moderne kvinne snakker om sex og utstråler sex, og andre kvinner synes det er å se opp til. Jeg ser opp til det selv, av én eller annen grunn. Det lyser kontroll av det. Har man prinsipper som sier noe annet, er det derimot lett nok å respektere, så lenge de ikke er bestemt av en religion. Prinsipper skal være ens egne for å gjelde– ikke tillærte.

Man skal heller ikke mene for høyt. Visst er det tøft når damer med bein i nesa går ut i media og snakker om #metoo og arbeider mot den skammen som har ligget der i årevis. Det er på tide. Men å snakke om ens prinsipper i livet er en uting, når det skaper dårlig samvittighet og dårlig stemning. Kjedelig. Upassende. Uptight. Vi må heller være politisk korrekte og ha et åpent sinn overfor alle mennesketyper. Bare ikke de religiøse. Det er uforutsigbart med folk som har latt seg hjernevaske. Kjære deg, du skjønner vel at vi ikke kan stole på deg lenger.

Legg heller din stolthet i sunn fornuft. Søk det intellektuelle for å se logikken i verden rundt deg. Så kan vi riste på hodene sammen av de som ikke forstår, og holde en god avstand til dem som lar seg styre av følelser. Empati og nestekjærlighet er fremdeles en dyd, men kun som et verdslig prinsipp.

Sjekk sosiale medier og kjenn på hvordan troen din hindrer deg i å nå ditt fulle potensiale! DU bestemmer din egen lykke, og DU må ta ansvar for dine handlinger. Hvem i all verden tillater seg å si at man ikke kan gjøre hva man vil med penger og mennesker? Det er jo dét som gjør deg lykkelig. Og vær så snill - stå for det hvis du ikke tør å bli med på leken. Ikke skyld på Gud at du er feig.

Samfunnet tror på dem som tror på samfunnet. Det er et svik å tro på noe annet enn menneskeheten, i disse vanskelige tidene vi lever i. Bare se hva religion gjør for å splitte folk i dag, og hvor mye skade den har forårsaket i løpet av historien. Den gjør det fremdeles. Vi kjenner det på kroppen.

Moderne tro
I vår tid blir det snakket mye om hvordan religion kan tilpasse seg samfunnet, og med god grunn. Det er utfordrende tider å skulle definere tro når man setter logikk og sunn fornuft aller høyest. Min tro på Gud blir utfordret hver dag av de store forskjellene mellom samfunn og tro, hvor samfunnet er mitt konkrete hverdagsliv, og troen blir abstrakt i forhold. Men i de mer tette relasjonene, hvis man klarer å gjøre fokuset smalere, er det tydelig for meg at mange ønsker en overbevisning. En grunn til at vi er her. Mer kjærlighet. Noen å stole på. En ro i sjelen.

Likevel må man ofte som kristen ut i verden for å lære å ha kjærlighet til seg selv. Selv om Bibelen snakker om dette, er det ikke artikulert i mange kristne fellesskap, at det er et hemmelig triks for å ha overskudd til å møte andre og elske andre best mulig.  Jeg tror det sier noe om kristne kulturer som har kjørt seg litt fast. Takk og lov for at vi har et samfunn å speile oss i!

Jeg vet ikke om begrepet ’moderne tro’ finnes. Jeg har ikke funnet ut hvordan den ser ut, eller hvordan den fungerer. Men hvis jeg skal ha Jesus som forbilde, og klamre meg fast til det som en start, vil jeg være tålmodig med verden, og håpe at den er tålmodig tilbake. Kanskje jeg kan være litt raus med meg selv, også. Det vil vel alltid være et godt utgangspunkt.

Gå til innlegget

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Tjene Gud og mammon
av
Vårt Land
rundt 4 timer siden / 843 visninger
0 kommentarer
Nådens evangelium
av
Petter Olsen
rundt 14 timer siden / 566 visninger
23 kommentarer
Vis kirkelig solidaritet!
av
Tron Hummelvoll
rundt 14 timer siden / 233 visninger
1 kommentarer
No treng vi anti-populistane
av
Emil André Erstad
rundt 14 timer siden / 1022 visninger
7 kommentarer
De unge enslige
av
Vårt Land
rundt 14 timer siden / 746 visninger
1 kommentarer
Skinne klart
av
Åste Dokka
rundt 22 timer siden / 641 visninger
2 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Daniel Krussand kommenterte på
Nådens evangelium
7 minutter siden / 566 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
No treng vi anti-populistane
13 minutter siden / 1022 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Digitale disipler
36 minutter siden / 190 visninger
Roald Øye kommenterte på
Oslo-avtalen er død; leve Oslo-prosessen
rundt 1 time siden / 1111 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Digitale disipler
rundt 1 time siden / 190 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Nådens evangelium
rundt 1 time siden / 566 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Nådens evangelium
rundt 2 timer siden / 566 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Nådens evangelium
rundt 2 timer siden / 566 visninger
Dagfinn Gaarde kommenterte på
Nådens evangelium
rundt 2 timer siden / 566 visninger
Dagfinn Gaarde kommenterte på
Nådens evangelium
rundt 3 timer siden / 566 visninger
Trond Bollerud kommenterte på
No treng vi anti-populistane
rundt 3 timer siden / 1022 visninger
Trond Bollerud kommenterte på
No treng vi anti-populistane
rundt 3 timer siden / 1022 visninger
Les flere