Eline Kunzendorf

Alder: 24
  RSS

Om Eline

Innstilt som 2.nestleder i KrFU

Følgere

Ekstremismens gjødsel

Publisert 8 måneder siden

Det skjedde igjen. Skyting. Utenfor en synagoge. Som verdensborger, troende og som norsktysker er det vondt å lese om.

Uskyldige mennesker er drept – kanskje med antisemittiske motiver. Hvordan kan dette skje i Tyskland? Landet som har tatt et så kraftig oppgjør med krigsforbrytelsene etter 2. verdenskrig.

Og hvordan er det mulig at det høyrepopulistiske partiet Alternativet fur Deutschland er det partiet som for tiden vokser mest?

Hvordan forholder jeg meg til det? Er de som stemmer AfD slemme eller gale? Dumme ekstremister? Nei, de fleste er helt vanlige mennesker som lever vanlige liv. Men de er redde. Usikre på fremtiden. Føler at ingen adresserer problemene som de så klart ser.

Nyansert samfunnsdebatt 

Om vi ikke klarer å snakke sant og ærlig om utfordringer i et samfunn, begynner de å leve sine egne liv.  Om vi kun avfeier frykten som tull og skyver den under teppet, vil den vokse. Vi må snakke om utfordringene i møtet med religion. Klima. Innvandring. Det er utfordringer knyttet til disse temaene. Det må vi ta på alvor. Det må vi tørre å snakke om.

Vi trenger den nyanserte samfunnsdebatten. Hvor det ikke bare er de enkleste, mest bastante svarene som blir hørt. Det er viktig med nyanserte, gjennomtenke, kanskje kjedelige, politiske vedtak og diskusjoner. Jeg blir bekymret over å se at det kan se ut som at de som gir de enkleste svarene er de som får mest annerkjennelse.

Ekkokamre 

Konspirasjonsteoriene lever godt i ekkokamre. De gjødsles av utenforskap og frykt. Vi må fortsette å snakke med hverandre i stedet for å rope til hverandre. Og ikke umenneskeliggjøre våre meningsmotstandere. Selv om vi er dypt uenig med dem.  Om livene våre hadde vært annerledes hadde kanskje meningene våre vært annerledes også.

De aller fleste av oss lever til en viss grad i ekkokamre. Vi omgir oss med folk med de samme verdiene og meningene som oss.

Derfor vil jeg oppfordre deg til å ta en kaffe med den i klassen du er mest uenig med. Dra dit du ikke kommer fra. Les de avisene du synes tar mest feil. Vi må alle øve oss på å gå ut av våre komfortable ekkokamre. Verdensfreden trenger det.

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
14 dager siden / 2993 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
11 dager siden / 1692 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
11 dager siden / 1560 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1293 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
17 dager siden / 1098 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
22 dager siden / 671 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere