Hanna Lunde

Alder:
  RSS

Om Hanna

Følgere

La høna se sola

Publisert 4 måneder siden - 97 visninger

Påsken er høysesong for eggprodusentene. Men den egentlige produsenten, verpehøna, glemmes ofte bort.

Vi samler barna og maler egg i vakre pastellfarger. Påsken nærmer seg, og for de fleste vekkes assosiasjonen om nettopp egg. Påskeegg fylt med smågodt, egg til frokost, egg som henger dekorativt fra grener med knopper på. Påsken er høysesong for eggprodusentene. Men den egentlige produsenten, verpehøna, glemmes ofte bort.

Hun som blir klekket ut i en rugemaskin, kun for å levere egg til deg og meg.

Der hønemor i naturen ville bredt vingene sine over den lille kyllingen når hun entrer verden, får hun i det moderne maskineriet ingen omsorg eller opplæring av moren. Ingen forteller henne hvor hun kan finne mat, gjemme seg når en fare truer, eller når det er på tide å hvile. Livet uten en god barndom kommer ikke uten konsekvenser; norske industrihøner har svekkede sosiale evner. Det øker igjen risikoen for aggressive situasjoner, spesielt i et stressende miljø. Som en følge begynner noen med skadelig adferd, som fjørhakking og kannibalisme.

Høna verper i halvannet år. Da er hun utslitt, og begynner å produsere dårligere. For hundre år siden produserte en høne to kilo egg i året; i dag produserer hun 20 kilo egg. Produksjonspresset har blitt vanskelig å holde ut, og hønene får alvorlige lidelser som følge av dette. Beinskjørhet er et vanlig problem fordi den unaturlig høye eggproduksjonen tapper kalkreservene i kroppen hennes. Egglederbetennelse og leverproblemer er også vanlige lidelser.

Så hva kan vi gjøre? Det er lett å føle seg maktesløs i møte med rekken av problemstillinger som denne storstilte industrien bringer. Men det er faktisk et sted man kan starte, som ikke er så altfor uoverkommelig for de fleste av oss. Økologiske høner har bedre plass, får gå fritt, får grovfôr, dagslys og et mer stimulerende levemiljø. I motsetning til burhøner, har økologiske og vanlige frittgående høner større sosial frihet og mulighet til å utføre normal bevegelse og fødesøk. Alt dette er viktig for trivselen, og har enorm betydning for livskvaliteten til den tapre verpehøna.

Dyrevernalliansen oppfordrer til å bruke noen kroner ekstra og kjøpe økologiske egg neste gang du er i butikken. Da kan du være sikker på at høna som har produsert dem har fått utforske bakken, fått frisk luft – og sett sola!

Så mye skylder vi henne.

God påske!

Gå til innlegget

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Roald Øye kommenterte på
Et jødisk hamskifte i USA.
10 minutter siden / 571 visninger
Per Søetorp kommenterte på
Sommer-refleksjoner: Identitetskrise, overgivelse og kristent liv
rundt 1 time siden / 818 visninger
Roald Øye kommenterte på
Demokratiets trusler – Trumps Amerika – bør vi være redde?
rundt 2 timer siden / 690 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Viktig islamsk feminisme
rundt 3 timer siden / 71 visninger
Frank Andresen kommenterte på
Bibelsk økumenisme vs skjøgekirkenes falske økumenisme
rundt 4 timer siden / 891 visninger
Roald Øye kommenterte på
Et jødisk hamskifte i USA.
rundt 5 timer siden / 571 visninger
Eirik A. Steenhoff kommenterte på
Ramadan
rundt 6 timer siden / 135 visninger
Eirik A. Steenhoff kommenterte på
Bibeltime for politikere
rundt 6 timer siden / 2086 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Norge på jumboplass.
rundt 7 timer siden / 267 visninger
Les flere