Dana Wanounou

Alder: 35
  RSS

Om Dana

Følgere

En applaus til besvær

Publisert 29 dager siden - 1896 visninger

Metoo-kampanjen satte seksuell trakassering på agendaen en gang for alle. Nå er spørsmålet om alt ender med at vi fortsetter som før.

Så senket roen seg. Etter en massiv pressedekning i månedsvis, kan det virke som vi har fått en liten pustepause i debatten omkring seksuell trakassering.

Hoder har rullet og skittentøyvasker har blitt tatt i full offentlighet. Metoo-kampanjen har fått global oppmerksomhet, og det med rette. Verden over nikker kvinner gjenkjennende til historier om seksuell trakassering. Ingen trodde at dette ikke skjer hver eneste dag. Vi trodde bare vi måtte akseptere det.

Stille etter stormen

Metoo har stilt oss til veggs og krevd at vi svarer på de ubehagelige spørsmålene: Hvorfor gjorde jeg det mot henne? Hvorfor lot jeg ham gjøre det mot meg? Hvorfor gjorde jeg ingenting da jeg så hvordan han var med henne? Det er viktige, eksistensielle og prinsipielle spørsmål, og de har vært både ubehagelige og kompliserte å svare på.

Derfor er det også forståelig at debatten etter hvert stilner. Vi trenger å komme tilbake til hverdagen igjen. Men vi tar fatt på den med en ny visshet om at metoo har flyttet grensene. Fra nå av vil ikke toppolitikere
kunne utnytte makten sin til å tafse på noviser. Unge vikarer vil bli lyttet til når de sier ifra om
eldre ansatte som egler seg innpå.

Ja, blir det sånn nå?

Massiv støtte

Varslerne som tok bladet fra munnen da metoo rullet for fullt, var beundringsverdig modige. De tok beslutningen om å være de første til å fortelle svært intime historier. Det var upopulært hos mange. De har mottatt hatmeldinger og blitt møtt med mistro. Men de har også fått massiv støtte fra hele landet. Statsministeren, redaktører for landets største aviser og Oprah Winfrey har støttet dem og applaudert prinsippene deres.

Dessverre er sannsynligheten likevel stor for at det kommer nye metoo-episoder; på kontorer
etter stengetid og på nachspiel etter partimøter. De kommer til å skje når mediene for lengst har vendt søkelyset mot andre saker. De som velger å varsle da, får ikke nødvendigvis noen pressedekning eller støtte fra landets mektigste. 

Du og jeg

Derfor er det nå den virkelige jobben begynner. En kampanje alene, uansett hvor skjellsettende den har vært, kan ikke endre vanene og normene – ja kulturen vår, på noen få måneder. Årsakene til at vi som samfunn har akseptert seksuell trakassering så lenge, er nettopp på grunn av dype, destruktive strukturer. Disse består av stereotypier av kvinner og menn, av fordommer, feighet, konfliktskyhet, ignoranse og arroganse.

Mange har pekt på metoo som et vannskille, men det avhenger av om du og jeg fremover har mot og vilje til holde på prinsippene
våre. Vi skal tørre å stå opp mot sjefen som gir oss lønn. Mot en god kompis. Mot den populære alle ønsker bli likt av. Det kan være fristende å velge minste motstands vei, særlig når vi ikke lenger har en brennende og fersk kampanje i ryggen som vi kan støtte oss på.

Applausen

Allerede ser vi eks­empler på folk som reagerer på at metoo ser ut til å være glemt.

I forrige uke var Trond Giske tilbake på Stortinget. Men den virkelige entreen gjorde han da han talte for stiftelsesmøtet til Orkland Ap sist lørdag. Der var det tydelig at Trond fortsatt er trøndernes kronprins. Han ble tatt i mot med stående applaus fra et samlet lokallag.

– Når en mann som har oppført seg såpass respektløst overfor kvinner i en lang årrekke blir mottatt med stående applaus, viser det at store deler av likestillingspartiet har en lengre vei å gå enn man skulle tro, sa en av varslerne i Giske-saken til VG etter å ha sett velkomsten han fikk.

Anstendighet

Giske har gitt flere beklagelser i offentligheten for det han har gjort. Oppriktigheten er riktignok omdiskutert, men han har innrømmet å ha gjort feil og dermed opptrådt slik vi forventer av ham.

Derfor er det desto mer er forunderlig, ja rett og slett litt pinlig å se hvordan godt voksne menn og kvinner i Norges største likestillingsparti trampeklapper for en mann som gjentatte ganger har misbrukt sin makt overfor svært unge kvinner.

Stortingsrepresentant og Giske-
venn Jorodd Asphjell (Ap) forsvarte applausen overfor VG og sa: «Alle har vi lært av det som har skjedd, og nå er det tid for å se framover.»

Alle skal få muligheten til å gjenvinne tillit, og Giske er intet unntak. Men mange hadde nok forventet en velkomst som også viste at man ikke har glemt varslerne og den uhyre viktige saken de har satt på agendaen. Applausen signaliserte manglende anstendighet overfor dem.

Vannskille

Om det skyldtes fordommer, feighet, konfliktskyhet, ignoranse eller arroganse, eller kanskje en kombinasjon, kan man bare spekulere i.

Men ingen av delene er ting vi kan fortsette med dersom vi vil at metoo skal bli et vannskille.

 

Gå til innlegget

En jøde feirer jul

Publisert 3 måneder siden - 2597 visninger

Mamma og pappa passet på å minne oss om vår religion på gavelappene. Der sto det alltid: «Kjære Dana. God hanukka! Hilsen Julenissen».

Jeg husker det godt. Mitt aller første juletre. Jeg var 26 år og hadde pyntet det helt selv. Det sto der og glitret i stua, like velstelt og fjongt som et hvilket som helst annet juletre.

Jeg kommer fra en jødisk familie og naturlig nok hadde vi ikke juletre da jeg var liten. Men jeg husker godt desembermånedene i min barndom, da jeg satt i vinduet og kikket over til naboene som pyntet sine trær, og jeg drømte om hvordan vårt tre kunne sett ut.

Derfor var jeg ikke vond å be da jeg bodde i kollektiv for noen år siden, og det ble foreslått at vi skulle gå til anskaffelse av et juletre. For første gang i livet hadde jeg en unnskyldning for å ha ei egen edelgran!

Frafallen!

Det begynte så bekymringsløst. Full av overmot, slo jeg følge med venninna mi til nærmeste utsalgssted for juletrær. Glade og fornøyde hjalp vi hverandre med å bære det tunge treet hjem. Men jo mer jeg nærmet meg blokka der jeg bodde, jo høyere slo pulsen.

Jeg bodde nemlig i etasjen over Norges rabbiner.

Tenk om rabbineren så meg! Hva ville han tro? En frafallen jøde som danser rundt en moderne gullkalv?

Det endte med at jeg feiga ut. Venninna mi fikk oppgaven med å bære treet opp alle de fem etasjene helt alene. Jeg sto øverst i trappa og hvisket så høyt jeg kunne:

– Kjapp deg! Ingen må se oss!

Minoritet

Rabbineren er en klok mann. Når jeg ser tilbake på episoden tror jeg han ville tatt det hele med et smil og et skulder­trekk.

Han vet at det kan være utfordrende å tilhøre en liten religiøs minoritet i desember. For selv om man ikke er kristen, så er man norsk. Og jula er en høytid som samler nordmenn.

Nasjonsbyggende

Enten man er kristen eller ser på kristendommen som en del av kulturarven, er julefeiringen en kollektiv opplevelse for den norske majoriteten. Den innholder identitetsskapende tradisjoner som fellesskapet står sammen om å ta vare på.

Adventstida er full av dem. «Alle» baker pepperkaker. «Alle» får julekalendere. «Alle» tenner adventslys, og «alle» gleder seg til den store dagen.

Tradisjonene gjør at julehøytiden er nasjonsbyggende. Det gjelder også for religiøse minoriteter. Ikke på grunn av det religiøse innholdet, men fordi vi er norske.

Derfor styrer vi jøder, muslimer, buddhister og hinduer hver eneste desember med å trekke opp grensene. Hvor mye kan vi delta i feiringen, uten å forlate vår egen flokk?

Disse spørsmålene strevde også mine foreldre med. De ville så gjerne at jeg og broren min skulle få være med på festlighetene slik som de andre barna på skolen, uten at det gikk på bekostning av vår jødiske arv. Det gikk til ved å innføre visse kjøreregler for jula, som i mine foreldres hode fulgte en slags logikk.

Jødejul

Vi hadde julemiddag. Det skulle bare mangle. Deler av min familie er ikke jødiske og de ønsket naturlig nok å invitere den jødiske slekta til julefeiring likevel.

Hver jul satte tante fram svine­ribba ytterst på venstre side av det dekkede bordet. Lengst ute på høyre side plasserte min far sin medbrakte oksestek, kosher fra margen og ut. Med tilstrekkelig stor avstand mellom svinekjøttet og den jødiske dietten var «smittefaren» minimert. Da var det jul.

Det var også greit å gi hver­andre gaver på julaften. Julegavene var alltid lekkert pakket inn i det vakreste julepapir, med nisser og engler og julegriser. Mamma og pappa passet likevel på å minne om hva som var husstandens religion på gavelappene. Der sto det alltid: «Kjære Dana. God hanukka! Hilsen Julenissen».

Juletre var derimot ikke greit. Hvorfor akkurat den stakkars grana ble grensa, og definert som en overskridelse, vites ikke. Men noe juletre ble aldri pyntet i mitt barndomshjem.

Delta

I år som i fjor har debatten gått om hvordan vårt flerkulturelle samfunn skal feire jul sammen. Skoler vegrer seg mot å holde julegudstjenester og gir fritak fra å synge nissesanger. Selv tror jeg det er viktig at norske barn med andre religiøse bakgrunner deltar.

Julemarkeringer handler nemlig om langt mer enn det religiøse budskapet. Uavhengig av tro og konfesjon handler det om å føle tilhørighet til det norske fellesskapet – og ikke det norske utenforskapet.

Og uansett hvor mange kjøreregler foreldrene mine innførte, så er det én ting jeg husker som uproblematisk: Det var å delta i skolegudstjenester. For selv om vi ikke trodde på julens budskap, var det én ting det var det lett å enes om:

Takknemligheten for en deilig jord. Og undringen over en prektig himmel.

God jul og god hanukkah!

Gå til innlegget

Palestisrael er en utopi

Publisert 4 måneder siden - 387 visninger

70 år etter FNs delingsplan flørter mange med tanken om én felles stat for jødiske israelere og palestinere.

29. november 1947 var det klart. Det nye kartet over Palestina hadde fått tykke linjer som buktet seg gjennom det knøttlille territoriet. Linjene skilte ut landområder fargelagt i gult og blått. De gule områdene skulle bli palestinernes nasjonalstat. De blå skulle bli det britene omtalte som «et jødisk nasjonalhjem».

Delingsplanen

I dag er det 70 år siden FN lanserte sin delingsplan for det britiske Palestina-mandatet, som omfattet dagens Israel, Jordan, Vestbredden og Gazastripen.

Britene, som hadde gått lei av å styre området der jødene og araberne stadig vekk var i konflikt med hverandre, hadde gått til FN og bedt om å bli løst fra mandatansvaret. FNs hovedforsamling stemte for en delingsplan der det skulle dannes to stater i Palestina: én arabisk og én jødisk.

Kartet FN hadde sett for seg ble aldri noe av. Krigen mellom den arabiske verden og Israel brøt ut dagen etter at Israel ble opprettet. Men delingsplanen ble det første offisielle forsøket på å opprette to stater for to folk som krevde eierskap til det samme territoriet.

Løsninger

Linjene på kartet har forflyttet seg mange ganger siden 1947. Heller ikke i dag er grensene statiske.

Fortsatt mener de fleste at folkene bør ha hver sin stat. Det råder en konsensus om at den beste løsningen er å innskrenke Israels territorielle kontroll og opprette en palestinsk stat innenfor grensene fra 1967 – den klassiske tostatsløsningen.

De mer idealistiske tar derimot til orde for en enstatsløsning . Den går ut på å samle israelere og palestinere i én stat.

I dette samlede riket, kall det Palestisrael , vil alle borgere nyte samme rettigheter, fritt for diskriminering basert på religion og etnisitet. Jerusalem får være hovedstad for alle, og man får lik tilgang til sine hellige steder.

Høres bra ut?

Nasjonalfølelse

Det virker vel og bra i teorien, men ideen om én felles stat bygger i liten grad på realitetene.

For de som heier på enstatsløsningen begår gjerne én feil: De undervurderer den sterke nasjonalfølelsen til jødiske israelere og til palestinere. En av de vanligste feiloppfatningene er at det jødiske er knyttet til religionen alene mens palestinernes nasjonalfølelse er kunstig.

Det jødiske folket

Folke-identiteten har levd i jødenes kollektive bevissthet i mer enn 2.000 år. Ved å holde i live felles språk, felles historie, felles kultur og felles religion, har små og spredte jødiske minoritetssamfunn holdt på opplevelsen av kontinuitet – å være knyttet sammen over tid.

Det at Israel er etablert som en sekulærog jødisk stat må derfor ikke forstås religiøst. Israel er ­definert som jødisk for å være en stat for det jødiske folket . De som tror det jødiske kun er knyttet til troen på Moseloven har et feilaktig bilde av jødisk liv.

Det palestinske folket

Også palestinernes nasjonalfølelse er omdiskutert. Det vanligste argumentet mot dem er at det ikke fantes palestinere før britene tok kontroll over området. Mange mener araberne her like gjerne kunne delt tilhørighet med syrerne, jordanerne eller libaneserne. Deres nasjonale identitet blir redusert til et produkt av britenes mandatstyre og kampen mot Israel.

Men selv om araberne i Palestina ikke kalte seg palestinere på slutten av 1800-tallet, hadde de sine særtrekk også før britene kom. De snakket sin egen arabiske dialekt, hadde lokale arabiske og muslimske skikker og ble formet av sine umiddelbare omgivelser.

Og hadde ikke palestinerne en distinkt nasjonalfølelse for 100 år siden, så har de det ­definitivt i dag. Å ugyldiggjøre nåtiden fordi den ikke ligner fortiden fører ingen vei.

Retten til å være et folk

Konflikten som utspiller seg i Midtøsten handler om kontroll over territorier og ressurser.

Men den handler like mye om retten til å få definere seg som et folk og stake ut sin egen kurs med sin egen nasjonale identitet. Her er felles historie, språk, religion og kollektive erfaringer viktig. Det skaper grunnlaget for felles normer og verdier, og for mer sofistikert kollektiv samhørighet rundt for eksempel humor, barndomsminner, matopplevelser eller musikk.

Jødenes og palestinernes kollektive erfaringer er to unike ting, men som bindes sammen av naboskap, krig og fredsforsøk. Selv om krigen (kanskje) ville tatt slutt med en enstatsløsning, ville man samtidig undergravd folkenes trang til å leve ut sine nasjonale identiteter.

For hvis man slår sammen britenes gamle Palestina-mandat til én stat for alle, betyr det samtidig at folkeidentitetene må privatiseres. Det er et paradoks. Folkefølelsen er noe som utspiller seg mellom mennesker i storsamfunnet.

Det nytter ikke å klistre et ideal på et samfunn, hvis samfunnet selv ikke vil ha det.

Gå til innlegget

Feilslått Israel-sympati

Publisert 5 måneder siden - 908 visninger

Sylvi Listhaug sier nordmenn nå forstår israelernes ­virkelighet. Hvilket sammenligningsgrunnlag bruker hun?

I forrige uke gjorde ­Norges ­integreringsminister ­Sylvi Listhaug et eksklusivt ­intervju med den israelske avisa Ynet News. Til avisa, som er Israels mest leste, kunne Listhaug fortelle at vi nordmenn nå endelig forstår israelernes virkelighet.

– Nå opplever vi den ­frykten dere har opplevd i flere tiår. ­Mange forstår nå situasjonen dere lever i. Vi ser hva som skjer i Sverige, ­England og ­Frankrike, sier Listhaug til avisa, og ­sikter til terrorangrepene ­utført av ­islamister, som har ­rammet ­Europa de siste årene. Med utspillet gir Listhaug sin støtte til et land som har blitt ­rammet av terror utallige ­ganger, men som har møtt lite ­forståelse for sin situasjon i europeiske ­medier.

Kan våre virkeligheter sammenlignes?

Krig og fred

I løpet av de 70 årene Israel har eksistert, har landet kjempet i åtte kriger, to intifadaer og en rekke væpnede kamper i den arabisk-israelske konflikten. De siste 30 årene har det gått av mer enn 150 terrorbomber mot israelske, sivile mål.

Frykten for å bli utslettet har vart over flere generasjoner og blitt en del av den israelske ­mentaliteten. I den samme perioden har Norge levd i fred og kolossal velstand. Vi har opplevd terror på norsk jord i fredstid én gang. Det var det en etnisk nordmann som sto bak.

Lite tyder på at nordmenn er i nærheten av å forstå israelernes hverdag.

Frykt

Sylvi Listhaug har blitt kritisert før for å spille på ­følelser. Når hun lar seg intervjue av den israelske storavisa, rører hun ved to sterke:

Det ene er nordmenns frykt for islamistisk terror. Undersøkelser viser at den er økende. Det andre er israelernes behov for anerkjennelse for frykten de lever med. Mange israelere opplever at de ikke blir forstått av ­omverdenen. De føler seg alene, omringet av fiender, og at de bare har ­hverandre. Derfor vil den jevne ­israeler som leser intervjuet med ­Listhaug antakelig bli både glad og lettet over utspillet til den ­norske integreringsministeren.

Ekko

Men utspillet til Listhaug må først og fremst forstås som flørt med egne tilhengere. Det hun sier er et ekko av ­retorikken fra grupper som er like sterkt anti-muslimske som de er pro-israelske. Her er det ikke uvanlig å mene at terrorangrepene i ­Europa og konflikten i Israel er to ­sider av samme sak; ensomme, ­demokratiske øyer i kamp mot den muslimske fare som truer på alle kanter.

Men en slik sammenligning er misvisende. Situasjonen i Europa og situasjonen i Israel har oppstått i ulike kontekster, drives av ulike interesser og oppleves på ulike måter.

Fiende

Hvem som defineres som fienden er et eksempel på hvor ulike kontekstene er.

For europeiske høyrepopulister, som Listhaug, er ­muslimene trusselen. ­Israelere flest har derimot et avslappet ­forhold til islam. I den ­israelske ­diskursen er det «araberne», ikke «muslim­ene» som ­oppfattes som fienden. Det kan virke som en bagatell, men er en vesensforskjell, noe som kommer til syne i ­måten den israelske avisa ­Jerusalem Post omtaler Listhaugs Israel-støtte på. Etter å ha gjengitt utspillet, ­velger avisa å informere om at statsråden forventer at asyl­søkere til Norge skal tilpasse seg norsk kultur, og skriver ­videre: «et folk som drikker ­alkohol, spiser svinekjøtt og ikke tror på religiøse ­hodeplagg».

Det avisen sier mellom ­linjene er at Norge gjør det vanskelig for muslimer å praktisere islam. I slike spørsmål vil sympatien ­faktisk ligge hos muslimene.

Norge

I sedvanlig, frimodig stil bidrar Listhaug til å ­forenkle og polarisere retorikken om ­Vesten og Islam.

Israel-Palestina-konflikten har lidd av overforenkling og steile fronter i internasjonale medier i mange tiår. Nå bidrar Listhaug til ytterligere polarisering, bare med motsatt fortegn av de anti-israelske stemmene i samfunnet.

Israel fortjener å bli tatt på ­alvor for terroren de har opplevd og tapene de har lidd, også på ­regjeringsnivå. Men slike ­utspill bør komme fra den statsråden som leder ­utenriksdepartementet, og de bør ytres på en måte som ­virker samlende, ikke splittende.

De bør derimot ikke komme som frittstående utspill fra en integreringsminister – som blir dyrket som heltinne blant noen, men som høster sterk mistillit fra resten.

Gå til innlegget

Nyktre nyanser

Publisert 6 måneder siden - 1743 visninger

Den norske innvandringsdebatten begynner å bli ­skremmende lik måten vi snakker om Israel og Palestina.

Valget er over og Norge­ har bestemt at vi vil ha fire nye år med Høyre­ og Frp i regjering. For mange velgere var innvandringsspørsmålet tungen på vektskåla, om de la en blå eller rød stemme i urna.

Innvandringskritikere er takknemlige for Sylvi Listhaug, som avkler de konservative muslimske miljøene og peker på utfordringene, fritt for politisk korrekthet. De innvandringsvenn-lige syns derimot retorikken til Frp er iskald og beskylder regjeringen for å skape splid i samfunnet.

Det norske ordskiftet om ­islam har blitt så ekstremt at vi i dag snakker om en polarisert ­debatt. Med det menes at ­avstanden mellom aktørene i det offentlige ordskiftet har blitt så stor, at virkelighetsfremstillingene ikke har noe til felles lenger. Konsekvensen er at samfunnet må velge hvilken fortelling man vil tro på – den som er for eller mot islam.

Fiksjoner

Det er svært uheldig for et samfunn dersom borgerne ikke er enige om hva virkeligheten er. Hvis disharmonien får leve lenge og slå rot, kan vi til slutt få et samfunn der to fiksjoner kjemper om å få konsensus, på bekostning av nyanserende realiteter.

Som norsk jøde med bakgrunn fra Israel gjenkjenner jeg retningen vi som samfunn nå tar. Selv opplever jeg å stå midt mellom to fortellinger om Israel og ­Palestina.

Utallige ganger har andre villet diskutere konflikten med meg. De vil gjerne høre hva jeg, med min bakgrunn, tenker om den vanskelige situasjonen. Svært sjelden har jeg nådd gjennom med et nyansert bilde. Det stemmer rett og slett ikke overens med de fortellingene som allerede råder. Her er enten Israel eller Palestina offeret, mens den andre parten nærmest er for et usivilisert dyr å regne.

Risiko

Det er synd at den norske Israel-debatten er over­fladisk, men den er ikke direkte farlig for oss nordmenn. Midtøsten ligger på trygg avstand fra vår hverdag. Hvordan vi diskuterer israelerne og palestinerne skader oss ikke i stort omfang.

Derimot risikerer vi å skape et Norge som bryter ned sine egne verdier om å være et fredsorientert, egalitært samfunn hvis vi lar den simple og overforenklede historien dominere i kommentarfeltene, i avisspaltene eller i den politiske retorikken.

Motsetninger

Den norske fiksjonen om islam er at alle muslimer som ber i norske, konservative moskeer støtter anti-moderne holdninger. Det er fortellingen om at hijab er et kvinneundertrykkende plagg, selv når 
kvinnene selv sier de bruker plagget for å få nærhet til Gud.

Den motstående fiksjonen er at så lenge vi ikke konfronterer antidemokratiske krefter i norsk islam, så forsvinner de av seg selv.

Begge fortellingene er ekstreme­ og stenger døren for de nyktre nyansene vi er avhengige av for å kunne utvise respekt og toleranse, men også handlekraft og kompromissløshet når noen krysser grenser.

Nyanser

For det er i nyansene det menneskelige åpenbares. Det er her man oppdager at en konservativ kvinne med hijab kan være for retten til fri abort mens en liberal imam kan være motstander av homofilt parforhold.

Det er da man forstår at en flyktning som vil lære å stå på ski for å nærme seg sin nye norske identitet, samtidig ser frem til det kjente og kjære moskébesøket.

Det er når man åpner for ­nyansene man kan gjennomskue at en muslimsk nordmann som har bodd hele sitt liv i Norge, likevel kan ønske å begå en terrorhandling mot landet sitt.

Egenskap

Nyansene utfordrer forestillingene våre om andre og tvinger oss til å menneskeliggjøre dem vi er uenige med.

De fleste av oss har nok selvinnsikt til å erkjenne at vi har både gode og dårlige sider. Vi kan være elskverdige, tålmodige og forståelsesfulle, men vi har også løyet og bedratt. Stort sett er vi i stand til å tilgi oss selv og de vi er glad i. Vi tar omstendighetene i betraktning og dømmer på bakgrunn av kontekst og sammenhenger. Det er en svært viktig ­sosial egenskap for ikke å havne i konflikt over hver minste ting.

Noia

I den norske debatten om islam og innvandring ser det derimot ut til flere og flere av oss har fått nyanse-noia.

Kommentarfeltene og samfunnsdebatten forøvrig oversvømmes av hets, konspirasjonsteorier, avsindig generalisering og regelrette faktafeil. Alt for å gi næring til den fiksjonen man har valgt å tro på, og for å undergrave motfortellingen.

I et slikt debattklima bør man oppfordre til å lytte til de ­modererende stemmene, som er i stand til å belyse flere sider av kaleidoskopet som ethvert samfunn er. Hvis ikke, kan vi få et Europa og kanskje et Norge der virkelighetsoppfatningene er så polariserte at vi risikerer å være i konflikt med hverandre i tiår etter tiår.

Gå til innlegget

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Rune Eidsaa kommenterte på
Ytringskultur eller tidsåndens diktatur?
rundt 1 time siden / 764 visninger
Odd Sverre Hove kommenterte på
Farvel, Oslo
rundt 1 time siden / 600 visninger
Kjetil Mæhle kommenterte på
Regjeringskrise tirsdag?
rundt 1 time siden / 321 visninger
Johannes Taranger kommenterte på
Hva galt har Sylvi Listhaug gjort?
rundt 2 timer siden / 2544 visninger
Isak BK Aasvestad kommenterte på
Regjeringskrise tirsdag?
rundt 2 timer siden / 321 visninger
Rune Staven kommenterte på
Eksisterer det en evig pine?
rundt 2 timer siden / 666 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Hva får deg til å tro hva du ikke tror?
rundt 3 timer siden / 302 visninger
Christian Jebsen kommenterte på
Hva galt har Sylvi Listhaug gjort?
rundt 3 timer siden / 2544 visninger
Sverre Holm kommenterte på
Stephen Hawking var ingen filosof
rundt 3 timer siden / 704 visninger
Lars Jørgen Vik kommenterte på
Regjeringskrise tirsdag?
rundt 3 timer siden / 321 visninger
Les flere