Christina Babington

Alder: 0
  RSS

Om Christina

Leder i ungdomsorganisasjonen Juvente

Følgere

Forskningen er tydelig på skadevirkningene av cannabis, og særlig for ungdom. Vi frykter at økt tilgjengelighet og økt normalisering vil føre til økt bruk og økte skader.

I gårsdagens Vårt Land tok Grønn Ungdoms Hulda Holtvedt til orde for at Norge burde legalisere cannabis. Det er dårlig politikk for norsk ungdom.

Urolige for økningen.

Cannabisbruken blant unge i Norge er en av de laveste i Europa. Vi er urolige for økningen vi har sett i det siste, men vi ligger fortsatt langt bak USA, og enda lenger bak Colorado og de andre delstatene som har legalisert. Andelen 12–17-åringer som bruker cannabis regelmessig er nesten 50 prosent høyere i statene som har legalisert, enn i USA under ett. Andelen blant eldre ungdommer og voksne er dobbel så høy, viser tall som ble offentliggjor­t denne uka.

Holtvedt ønsker seg et lovlig, regulert cannabismarked­ for å få kontroll over salget og skvise ut de kriminelle gjengene. Erfaringene fra USA så langt er dessverre at den ulovlige produksjonen har økt, og at organiserte kriminelle etablerer seg i ly av det lovlige markedet.

Cannabisindustri. 

I tillegg vokser det fram en stor cannabisindustri som ønsker å selge oss produktene sine. Vi har vært gjennom dette før med alkohol og tobakk. Disse industriene er avhengige av å selge til ungdom for å sikre seg fremtidige kunder. En stor del av inntekten kommer fra forbrukere som er avhengige eller risikokonsumenter. Sånn er det for cannabis også. Storkonsumentene står for rundt 80 prosent av salget, og ungdommen er fremtidens forbrukere.

Forrige uke ble det kjent at Marlboro-eieren Altria har kjøpt seg inn i cannabisindustrien. Fra før vet vi at noen av de store alkoholprodusentene har investert. De vet hvordan de skal gjøre produktene attraktive for ungdom. Og de vet hvordan de skal motarbeide reguleringspolitikk.

Miljøkonsekvenser. 

Cannabisproduksjonen har betydelige miljøkonsekvenser. Karbon-
avtrykket av en kilo cannabis er det samme som årsutslippet fra tre biler. Nesten 4 prosent av elektrisitetsbruken i Colorados hovedstad Denver går til cannabisproduksjon, og økningen truer utslippsmålene de har satt seg. Utendørs dyrking er forbundet med erosjon, vann-
mangel, ødeleggelse av skogsområder og utslipp­ av plantevernmidler, gjødsel og ulike giftstoffer.

Forskningen er tydelig på skadevirkningene av cannabis, og særlig for ungdom. Vi frykter at økt tilgjengelighet og økt normalisering vil føre til økt bruk og økte skader. Det er ikke god ungdomspolitikk.

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
11 dager siden / 5161 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
22 dager siden / 4766 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
11 dager siden / 2776 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
27 dager siden / 2330 visninger
Bryllup med bismak
av
Trond Langen
7 dager siden / 1853 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
25 dager siden / 1819 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
13 dager siden / 1803 visninger
Spooky sjamanisme?
av
Vårt Land
3 dager siden / 1553 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
25 dager siden / 1545 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
18 dager siden / 1419 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere