Erik LUNDE ERIK Lunde

Alder:
  RSS

Om Erik

Følgere

Greta Thunberg må være et av de mest bemerkelsesverdige ­menneskene i vår levetid

 Hun er 16 år, og har likevel klart å løfte ­klimasaken høyere på ­dagsordenen enn noen statsleder eller organisasjon har klart de siste årene. Hun har skapt en verdens­omspennende ­bevegelse på under ett år. Hun ­turnerer talkshowverter og verdensledere på forbløffende vis. Det er bare å bøye seg i støvet, og være takknemlig for at noen klarer bevege verden på denne måten.

Noen mener Greta Thunberg ­gjennom sin redsel og dramatiske retorikk sprer ­unødvendig frykt. Jeg mener det er legitimt å ­diskutere både innholdet og ­formen på ­retorikken. Klima­debatten bør være saklig. Men det er gode ­grunner til at barn og unge er ­redde, og ­desperate etter klimahandling. Uansett hvordan man vrir og ­
vender på det, truer klima­endringene vårt ­eksistensgrunnlag. Hvis ­temperaturen stiger og øko­systemene ­kollapser, vil det ha ­katastrofale ­konsekvenser.

Andre mener Greta Thunberg ­burde vendt tilbake til skolen og levd en «normal» ungdomstid. Jeg hadde unnet henne det. Men det er merkelig at denne pekefingeren rettes ­spesielt mot Greta ­Thunberg og hennes nærmeste. Det er ­mange barn som forsaker en ­«normal» ungdomstid. Noen gjør 
det for å bli ­profesjonell fotball-
spiller i Real Madrid, eller verdensmester i sjakk, eller barnestjerner i Marcus & ­Martinius. Det kan neppe være verre å gjøre det for å redde kloden fra en klimakatastrofe.

Gå til innlegget

Næringsliv kan handle om mer enn å fylle lommeboken. Det visste innovatøren Hauge som jobbet hardt for en høyere hensikt.

Skrevet av Magne Supphellen og Erik Lunde, Sentralstyremedlemmer i KrF

KrFs verdigrunnlag er hentet fra Bibelen, ­kristen sosial­etikk og den kristne tradisjonen. En sentral person i ­Norges kristne tradisjon og h­istorie er lekpredikanten og serie-­gründeren Hans Nielsen 
Hauge. Hans liv og tenkning fikk stor betydning i landet 
vårt og er fortsatt en ­viktig 
inspirasjonskilde. Mange har lagt 
merke til at vi i KrF er blant de ­inspirerte.

Vår politikk bygger på grunnverdiene menneskeverd, nestekjærlighet og forvalteransvar, og Hauge kan forstås som et 
historisk eksempel på hvordan disse verdiene kan omsettes til praktisk handling. Spesielt er Hauges tenkning og praksis som gründer og næringsutvikler ­interessant.

Gult prosjek

Tor B. ­Jørgensen uttrykker i Vårt Land 8. mai ­bekymring for at Hauge skal «bli tatt til inntekt for dagens «blå» prosjekt». Vi vil understreke at vi ikke har noe blått prosjekt i KrF, men et gult. Når vi i KrF lar oss inspirere av Hauge, er det fordi et helhetlig blikk på Hauges tenkning og praksis danner grunnlag for en tredje «sentrumsvei» i næringspolitikken.

Ser vi nærmere på motivasjonen for Hauges næringsvirksomhet, finner vi at den tjente en høyere hensikt enn å fylle egen lommebok. Den var et middel for å finansiere bevegelsen og for å skape nye arbeidsplasser. Den var et middel for en høyere hensikt. Hauge var sterkt opptatt av lønnsomhet, og arbeidet utrettelig med innovasjon, men det var kallet som drev ham og hans ­etterfølgere, ikke egen vinning. Vi finner hos Hauge både en sterk sosial orientering med vekt på omsorg og inkludering – og et tydelig fokus på det individuelle ansvaret for å ta i bruk gudgitte talenter i arbeidet for en ­høyere hensikt. Denne økonomiske tenkningen representerer noe mer og noe annet enn tradisjonell høyre- eller venstrepolitikk. Den representerer en tredje vei.

Haugiansk gründerskap 

Vi tror Norge trenger en tredje vei i næringspolitikken. Derfor vil vi utvikle en politikk som ­kobler den haugianske inspirasjonen med innsikt fra ­moderne ­forskning på gründerskap og næringsutvikling

Gå til innlegget

Jeg sier ikke opp Netflix

Publisert rundt 1 år siden

I en som vanlig interessant kommentar (Vårt Land 2. mai) skriver Åste Dokka om å gjenintrodusere livsalvoret i folke­mentaliteten. Det er ikke noe for meg.

Jeg har forsøkt det livsalvoret Dokka skriver om. For meg funket ikke det så bra. Jeg ble utrolig stresset og sliten av å hele tiden tenke over hvordan jeg skulle bruke tiden min mest optimalt. Lese de riktige bøkene. Høre all den fine musikken. Se de gode filmene. Bli visere. ­Tenke kloke tanker. Skrive de inter­essante tekstene. Treffe folk. Ikke legge meg for tidlig, ikke stå opp for sent. Gå på fjellet. Se verden. Redde verden. Bety en forskjell.

Jeg tror Åste Dokka har noen viktige momenter. Vi kan bruke mindre tid foran skjermen, selv om jeg er mer bekymret for de små skjermene enn de store. Jeg tror ikke det er slik at det er mindre «virkelig» å se en kvalitetsfilm eller en god TV-dokumentar, enn å lese en roman eller en essaysamling (det kommer vel litt an på kvaliteten). Men hun har definitivt rett i at vi kaster bort mye tid på ting som ikke er viktig. Ikke minst bruker de fleste av oss uforholdsmessig mye tid på å sjekke telefonen. Det er nyttig å bli minnet på at slike tidstyver finnes.

Skam 

Men dersom vi hele veien skal tenke at det vi bruker tiden vår på må tåle memento mori-testen, kommer vi til å slite oss ut. Jeg tror mange i dag bærer på skam over at de ikke bruker livet sitt riktig. Særlig gjelder det mange unge. Livet er kort, sier alle rundt dem. Husk at du skal dø! Grip dagen! I det lange løp er det oppskriften på utbrenthet og depresjon.

Jeg hadde en gang en psykologiprofessor som foreleser. Han fortalte oss studenter at han tidlig i livet hadde bestemte seg for én ting: Han ville ikke sette seg nye mål i livet etter at han ble 40. Hvorfor? Fordi han ikke ville bruke hele livet på å måle seg selv på hvordan han brukte­ ­tiden. Han mente at det ville ­gjøre ham ulykkelig. Professoren var nærmere 60 år da han underviste oss. Han hadde oppnådd mye etter fylte 40, blant annet hadde han blitt professor. Han levde et interessant, og for alt jeg vet, meningsfylt liv.

Poenget hans var ikke at man skulle slutte å bruke livet sitt godt, men at man ikke hele ­livet kan jage etter å bruke hvert ­minutt effektivt og kanalisere alle krefter inn mot å nå­bestemte mål. Det går kanskje for noen få, men for de fleste av oss vil det bare føre til at vi mister livsmotet.

Kjærkomment avbrekk

Jeg forsøker nå et liv med litt mindre livsalvor. Jeg har forsøkt å forsone meg med at det ikke er alt jeg kommer til å rekke. Etter at jeg fylte 30 år, gjenoppdaget jeg lidenskapen for Tottenham (som hadde vært litt borte i de livsalvorlige årene). Jeg kan bruke en alenekveld på å spille Football Manager. Jeg kan sluke en TV-serie i strekk. Men jeg opplever ikke at jeg «teller komatøst ned til døden». Tvert imot trenger jeg disse avbrekkene for å hente­ krefter til livet. Og livet kjennes ikke noe mindre ekte eller alvorlig enn før.

Denne våren har jeg fått hage. Jeg kan glatt bruke 12 timer i strekk på å arbeide og pusle i den. Mobilen ligger inne. Jeg lengter ikke etter å logge inn på Netflix eller finne frem Macen. Jeg har tid til å tenke, og samtidig slipper jeg å tenke så veldig mye. Det er en utrolig deilig ­følelse. Jeg tror virkelig vi har godt av paus­e fra skjermene. Det har Åste Dokka­ helt rett i.

Meningsfulle timer 

Men jeg sier ikke opp Netflix-abonnementet mitt. For noen ganger trenger jeg å se siste sesong 
av «The Americans» eller TV-dokumentaren om Sunderland AFC. Av og til må jeg kjenne 
pulsen stige når de liljehvite ­løper ut på Tottenham Hotspur Stadium.

Kanskje gir det til og med litt mening til livet.

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
3 dager siden / 2325 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
26 dager siden / 1868 visninger
Den norske kirke og pornografi
av
Marthe Kristine Østerud Primstad
rundt 1 måned siden / 1108 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
6 dager siden / 900 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
28 dager siden / 671 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
11 dager siden / 595 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere