Markus Westermoen

Alder: 0
  RSS

Om Markus

Følgere

Publisert rundt 3 år siden

At embryo mangler "kognitiv kapa­sitet, bevissthet, kreative evner" er vel Mary Anne Warrens kronargument for å tillate abort. Abortmotstandere vil normalt ikke støtte dette synet, og i stedet hevde f.eks. at foster har en ukjent fremtid som frarøves dem dersom de drepes. 

Om et foster er et menneske, og hvorvidt et menneske har verdi burde være to forskjellige debatter. Å "eksplisitt skille mellom menneskeliv og tidlig foster" åpner opp for "vranglesing" nettopp fordi det av mange oppfattes som et kunstig skille - fremtiden frarøves både foster og fødte. 

Dersom menneskeverdet er fiktivt burde det vel være uten betydning om man er et menneske eller et embryo - så hvis noen skal "finne på" noen argumenter for menneskeverd  gjør forutsetningen (at det er fiktivt) dem uansett irrelevante.

En forutsetning for å finne liv på andre planeter er at man er åpen for muligheten at det kan eksistere selv om det ikke finnes noen bevis. Hvis utgangspunktet, eller en tidlig konklusjon, er at slikt er fiksjon, så finner man det garantert ikke - og konklusjonen blir selvoppfyllende. 

Jeg liker at mennesker er forskjellige, og opplever det som meningsfylt å bruke ressurser på å hjelpe andre som lider. Dersom et flertall er som meg burde utilitaristiske argumenter kunne brukes for å gi alle et menneskeverd, fordi det gjør mange andre lykkelige. Hvis menneskerettigheter skaper mer lykke enn lidelse, er det ikke da positivt uavhengig av om det er iboende eller tillagt?

Forøvrig er jeg ikke generelt tilhenger av utilitarisme, anser menneskeverdet som noe iboende, men håper at flest mulig er enige med meg om at menneskeverd i seg selv gir økt livskvalitet.

Gå til kommentaren

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
9 dager siden / 2960 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1859 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
6 dager siden / 1570 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
6 dager siden / 1081 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
12 dager siden / 1061 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
17 dager siden / 637 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere