Magnus E. Marsdal

Alder: 0
  RSS

Om Magnus

Leder, Manifest Tankesmie

Følgere

Terror og den folkelige magefølelsen

Publisert 12 måneder siden

Moskéskytingen kan bety at Frp får mindre dreis på «innvandringskortet».

Når vi kommer over det første sjokket etter det tragiske drapet og det skremmende angrepet i Bærum, som nå etterforskes som forsøk på terror, vil mange spørre hva dette kan få å si for valgkampen.

Jeg tror en sannsynlig virkning er at det blir litt vanskeligere for Frp å si det de (og særlig Listhaug) hadde tenkt å si (nemlig at nå må «vi» sette hardt mot hardt for å lære visse innvandrergrupper å følge norsk lov, etc). Den folkelige magefølelsen er ikke maks mottakelig for den retorikken like etter et fremmedfiendtlig motivert angrep på en moské.


Innvandringskortet

Et allerede svakt Frp kan bli ytterligere svekket. Ikke fordi velgere flykter fra partiet på grunn av angrepet i Bærum, men fordi partiet får mindre dreis på «innvandringskortet» og dermed mobiliserer færre av de mange hjemmesitterne de nå trenger å få fyrt opp tilstrekkelig til at de går og stemmer.

Det kan også oppstå en motsatt virkning. Frp-strategene sitter nok nå bare og venter på at noen skal bruke terrorforsøket til å klandre og anklage partiets politikere, og særlig Listhaug, for en eller annen form for medansvarlighet når en moské blir utsatt for angrep. Sylvi Listhaugs drømmescenario er at «alle» nå kaster seg over henne og minner om alle de drøye tingene hun har sagt.


Dempe konflikten

Og selvsagt er det mye som kan sies om Frp i denne sammenhengen. Jeg tror folk flest, ja så og si hele Norge, inkludert Frp-velgere, er helt enige om at vi bør gjøre alt vi kan for å forebygge slike handlinger vi nå har sett, gjennom å dempe konflikter mellom ulike kulturer og religioner. Men vi har altså i blant oss enkelte politikere som er så ensporet opptatt av å komme seg opp og fram at de hele tide kommer med mest mulig provoserende og stigmatiserende utsagn bare for å få ansiktet sitt på TV. De bygger seg en politisk karriere på hisse opp de konfliktene vi tvert imot bør dempe, hvis vi ønsker oss et trygt samfunn. Dette er kritikkverdig.

Men denne kritikken er noe annet enn å begynne å anklage Frp for en eller annen form for medansvar for en (forstyrret?) persons ugjerninger. Blant en god del velgere vil dette oppfattes som omtrent like usaklig som å gi Ap skylda hver gang en utledning gjør noe kriminelt «fordi Ap slapp vedkommende inn i landet».


Massiv reaksjon

Den store sjansen for Frp i denne valgkampen er en massiv reaksjon mot partiet nå, som gjør at Listhaug og Jensen kommer seg inn i offerrollen. Hvis vi nå får et «mediedrev» der også politiske ledere på venstresida maser og maser om at «Listhaug har sagt X og Y og nå smalt det i moskeen», så tror jeg en god porsjon potensielle hjemmesittere roper ut i sofaen: «Hælvete, skal de gi henne skylda for det også nå?». Og så går de og stemmer Frp på valgdagen, likevel.

Alle i Frp tenker kanskje ikke sånn, men Listhaug gjør det. Hun er antakelig så keen på å komme seg inn i offerrollen nå, at hvis ikke politiske motstandere kaster seg over henne, sier hun noe ekstremt provoserende i forbindelse med moskéskytingen, for å få dem til å gjøre det likevel. Og så snakker alle medier om Frp og integrering og innvandring helt til valgdagen. Dermed får partiet mobilisert en haug med hjemmesittere og gjør et OK valg, likevel.


Første gang publisert for forfatterens facebookside.

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
24 dager siden / 2899 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
rundt 1 måned siden / 2092 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
12 dager siden / 1108 visninger
Drømmen om tempelet
av
Joav Melchior
26 dager siden / 618 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
11 dager siden / 577 visninger
Minner fra en sommerkirke
av
Anita Reitan
5 dager siden / 564 visninger
Om islam og humanisme
av
Marie Rørvik
23 dager siden / 376 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere